L'assalt dels bolsonaristes s'ha aturat, però Brasil vol assegurar-se de no tenir més ensurts. El Tribunal Suprem del país ha ordenat aquest dilluns a l'exèrcit del país desmantellar tots els "campaments bolsonaristes" que existeixen en territori nacional en un termini de 24 hores després que aquest diumenge centenars de seguidors de l'expresident Jair Bolsonaro assaltessin les seus del Congrés i el Suprem, a més del palau presidencial. 

El magistrat Alexandre Moraes ha ressaltat la importància que aquests campaments —situats en territori aliè a l'exèrcit— siguin completament desmantellats a mesura que la policia detingui "tots aquells manifestants que quedin encara als carrers" després d'una jornada que acumula ja més de 300 detinguts. Moraes ha expressat que "res justifica l'existència de campaments de terroristes, finançats amb la complaença d'autoritats civils i militars de forma totalment subversiva i sense gens de respecte a la Constitució". 

Moraes ha posat de manifest que a banda dels comandants de les forces armades, la policia i el ministeri de defensa seran portats davant la justícia en cas que els campaments continuïn existint. A més, ha detallat també que les principals autovies del país, principalment ocupades per seguidors de Bolsonaro, han de ser desbloquejades al llarg del dia, segons informacions de la cadena de televisió G1. 

L'assalt a les citades institucions del Brasil s'ha produït després de mesos d'acampada per part de seguidors de Bolsonaro a la capital, Brasília, després que l'expresident perdés les eleccions presidencials d'octubre davant de Luiz Inácio Lula da Silva. 

Bolsonaro se'n renta les mans

L'expresident d'extrema dreta brasiler Jair Bolsonaro s'ha pronunciat sobre l'intent de cop d'Estat que els seus seguidors han perpetrat aquest diumenge. Lluny del seu habitual to superlatiu i bel·ligerant, Bolsonaro s'ha limitat a tuitar discretament mostrant el seu rebuig a l'assalt dels tres poders a Brasília.  "Les manifestacions pacífiques, dins de la llei, són part de la democràcia. Tot i això, el vandalisme i les invasions d'edificis públics com les ocorregudes avui, així com les practicades per l'esquerra el 2013 i el 2017, escapen a la regla", afirma a les seves xarxes socials.

La reacció de Lula da Silva

El president del Brasil, Luiz Inácio Lula da Silva, ha reaccionat a l'assalt de centenars de partidaris de l'expresident brasiler a diverses institucions del Brasil i ha afirmat en un pronunciament a São Paulo que "els vàndals feixistes" seran "trobats i castigats". "Ho pagaran amb la força de la llei", ha afirmat amb contundència Lula, que ha asseverat que aquest episodi "no té precedent en la història del país". El president brasiler ha atribuït a la "incompetència i la mala fe" de la policia del Districte Federal —regió on es troba la capital, Brasília—, la bretxa en la seguretat que ha permès que centenars de persones hagin pogut envair el Congrés Nacional, la Cort Suprema i el Palau de Planalto, la seu de l'executiu.

Com a resposta, Lula da Silva ha signat un decret per tal que el govern federal intervingui la seguretat del districte federal. El governador del Districte Federal de Brasilia, Ibaneis Rocha ha anunciat la destitució del secretari de seguretat, Anderson Torres, afí a Bolsonaro, i ha ordenat l'actuació de les forces de seguretat. "He ordenat posar al carrer totes les forces de seguretat amb la determinació d'aturar i castigar els responsables", ha afirmat en una piulada. Ricardo García Cappelli ha estat designat com a nou responsable de seguretat.

 

Imatge principal: manifestant bolsonarista davant de la policia antidisturbis que accedia al palau presidencial / Efe