Durant aquests més de dos mesos de guerra, l'elit russa ha estat caracteritzada pel suport al règim de Vladímir Putin o el silenci. Aquesta unitat al voltant del president, però, es comença a esfondrar i cada vegada hi ha menys oligarques disposats a callar davant un augment de les sancions econòmiques europees. Les enquestes, això sí, reflecteixen un suport abrumador de la societat russa a la invasió militar, allà anomenada "campanya", per la força de la propaganda estatal que i les lleis que prohibeixen les crítiques. Així i tot, ja s'han començat a aixecar les primeres veus des dels sectors més benestants, segons recull The Washington Post. Aquestes provenen, principalment, de les elits pre-Putin, és a dir, aquelles que van fer fortuna abans que aquest arribés al poder. Segons el mitjà nord-americà, les sancions d'occident sobre l'economia russa que podrien intensificar-se en els pròxims dies o setmanes si la guerra segueix el seu curs, han congelat milers de milions de dòlars dels magnats russos, que no poden accedir als seus diners. "En  només dia han destruït el que ens ha constat anys construir. És una catàstrofe", confessa un empresari que va participar en una reunió amb Putin el dia de la invasió, acompanyat dels homes més rics del seu país.

"Ho perdrem tot"

En aquest context, fins a quatre oligarques que es van enriquir durant l'era de Boris Ieltsin, a qui Putin va rellevar en el poder de Rússia, han abandonat el seu país, tot i que la xifra podria ser molt més alta, ja que també quatre als funcionaris han seguit els seus passos després de renunciar al seu càrrec. Entre ells, hi ha Anatoly Chubais, enviat especial del Kremlin pel desenvolupament sostenible durant l'època Ieltsin. Sempre protegits per l'anonimat, davant les represalies que podrien patir, els multimilionaris expressen la seva sorpresa davant l'actitud de Putin, a qui veuen cada cop més aïllat i impotent. Les queixes que s'havien fet públiques se silencien i se centren sobretot en la resposta econòmica que proposa el govern davant les sancions, ningú ha criticat directament la figura del president. 

Aquell dia, els 37 executius més rics del país van ser citats pel kremlin per reunir-se amb Putin, hores després que comences la guerra el 24 de febrer. Molts d'ells estaven "deprimits i commocionats", segons un dels assistents, que ho resumeix així: "Tots estàvem d'un humor terrible, estàvem fatal, mai els havia vist tan atordits com llavors". Un altre dels assistents assegura al Post que n'hi havia que ni tan sols podien parlar. Un cop allà, com sol passar amb Putin, els van fer esperar durant més de dues hores, quan va aparèixer al hall del Kremlin. Va ser llavors, en plena discussió amb el líder, quan es van adonar que aquell seria el principi de la fi dels seus imperis comercials davant l'allau de sancions: "Ho perdrem tot", va comentar un dels assistents en la reunió.