Els papers de Pandora continuen traient fum. Després de destapar més de 800.000 empreses 'offshore' vinculades a persones i companyies de més de dos-cents països d'arreu del món, revelant alhora 740.000 noms lligats a aquestes societats opaques, ara els documents encara posen llum sobre altres fets més recents. I és que una investigació liderada pel Consorci Internacional de Periodistes d'Investigació ha constatat que prop de 3.700 societats 'offshore' que mantenen connexions amb més de 4.400 ciutadans russos estarien aconseguint superar les sancions que la Unió Europea, els Estats Units i altres països han imposat sobre Rússia arran de la guerra a Ucraïna.

Així, la investigació, liderada per El País i La Sexta a Espanya, destapa que banquers, oligarques i altres integrants del cercle més proper del president rus, Vladímir Putin, han amagat grans fortunes a paradisos fiscals amb l'ajuda d'intermediaris occidentals, evitant així haver de fer front a les sancions occidentals. Entre aquestes empreses del país bel·licista, es troben diversos noms rellevants, com són l'exministre de telecomunicacions de Putin, un destacat líder polític regional, un expert en criptomonedes empresonat i una àmplia gamma d'oligarques de diferents sectors econòmics.

Alexei Mordashov és un dels principals noms que apareix a la llista. Es tracta d'un magnat de l'acer amb una fortuna que rondeja els 29.000 milions de dòlars i 65 societats opaques a les Illes Verges Britàniques. El passat febrer, abans que comencessin a imposar-se les sancions, l'oligarca va optar per vendre les seves accions de l'empresa turística alemanya TUI (en tenia un terç del total) a la societat opaca Ondero, situada en aquest territori illenc. És el cas més exemplar, però també n'hi ha d'altres, com Suleiman Kerimov, Sergey Chemezov (que va tenir el seu vaixell immobilitzat al port de Barcelona), Roman Avdeev i Leonid Reiman. A més, hi ha vuit executius dels cinc bancs més potents de Rússia (un dels quals, Mikhaíl Fridman, és propietari dels supermercats Día).

Aquestes noves informacions se sumen així a la gran muntanya de revelacions que taquen les elits russes. El Consorci Internacional de Periodistes d'Investigació ha aconseguit documentar que els ciutadans del gegant eurasiàtic controlen prop del 14% de totes les companyies i entitats legals revelades per la filtració. Però també afecta noms rellevants de la Unió Europea. Davant d'aquesta realitat, l'Eurocambra ja va aprovar a finals de l'any passat una resolució que reclamava investigar les revelacions dels papers de Pandora amb el suport d'una àmplia majoria d'europarlamentaris. La trama afecta la Unió Europea no només perquè s'hi veuen involucrades diverses personalitats europees, sinó també perquè la llista negra de paradisos fiscals, que inclou les jurisdiccions d'arreu del món, també incorpora noms de països europeus, que la UE assegura que no compleixen el seu objectiu.