Durant la matinada d'aquest dilluns, un terratrèmol de magnitud 7,8 ha sacsejat Turquia i Síria. A l'epicentre del sisme inicial, que ha durat uns 30 segons al voltant de les 4:17, hora local, ha tingut lloc a 600 quilòmetres del sud-est d'Ankara, a una profunditat de 7 quilòmetres. Malgrat que l'epicentre es troba a Turquia, la proximitat amb Síria ha fet que el país veí també hagi estat afectat pel terratrèmol. Segons The Guardian, de moment Turquia ha declarat més de 1000 morts i  5.383 ferits a les set províncies del sud del país afectades. A Síria, tant la zona sota el control del govern de Bachar al-Assad com les que estan sota control opositor s'han notificat 785 morts. Tot plegat fa que el recompte de morts es dispari fins a gairebé 1.800, xifra que pot augmentar quan prossegueixin les tasques de rescat. 

🔴 Terratrèmol a la frontera Turquia-Síria | DIRECTE

Minuts més tard se'n van registrar almenys dues rèpliques, amb una magnitud d'entre 6,4 i 6,7 graus. Les rèpliques de tanta magnitud afegeixen més perill a la situació. Fins ara, les fortes ràpliques han afectat les províncies turques de Gaziantep, Kahramanmaras, Adiyaman, Sanliurfa, Malatya, Kilis, Diyarbakir, Osmaniye, Adana i Hatay. El ministre de l'Interior turc, Suleyman Soylu, ha anunciat que les autoritats turques han emès el grau 4 de l'estat d'alarma, cosa que inclou la sol·licitud d'ajuda internacional. El president turc, Recep Tayyip Erdogan, ha escrit al seu compte de Twitter: "Esperem que puguem superar aquesta catàstrofe com més aviat millor i amb el menor dany possible".

Les primeres imatges del sisme, captades per les càmeres turques, mostren un alt grau de destrucció, ja que diversos edificis han col·lapsat en els territoris afectats a Turquia i Siria. Hulusi Sahin, governador de Malatya, una província més al nord, ha afirmat a una cadena de TV local: "Hi ha edificis destruïts al nostre districte de Dogansehir. Els nostres equips de rescat han començat a intervenir entre la runa. Hi ha informes de més de 10 edificis col·lapsats. La situació és greu. Clarament, hi ha pèrdues de vides i béns". 

Es tracta del terratrèmol més gran registrat a Turquia des del que hi va haver el 1999 a Izmit (7,6), que va causar milers de morts, una mica més gran que el de Van el 2011 (7,2) que va causar 600 morts, i el d'Esmirna el 2020 (7,0), que va deixar 115 morts. A més de Turquia i Síria, el sisme s'ha notat al Líban, a Israel i a Geòrgia. Per altra banda, les autoritats italianes han posat en marxa una alerta per sisme submarí i han recomanat a la població mantenir-se allunyada de les zones costaneres a primera hora del matí, però vora les 8 han desactivat l'alerta de tsunami

TUIT mapa terratremol tuquia i siria

Tasques de rescat

Tant les autoritats sirianes com les turques treballen en les tasques de rescat, les quals van revelant cada vegada més víctimes. Els Cascos Blancs, el principal grup de rescatistes a les àrees opositores del nord-oest de Síria, han declarat un "estat d'emergència". Aquest grup opera exclusivament a zones del país controlades per l'oposició, i han assegurat que estan treballant a la "màxima capacitat" per rescatar les víctimes i han apel·lat tots els actors presents a la zona a unir forces per respondre al desastre.

Per altra banda, el president sirià, Bachar al-Assad, ha presidit una reunió d'emergència del consell de ministres de Síria per avaluar els danys del terratrèmol. Les zones més afectades tenen una gran representació de forces que s'oposen al règim d'Al-Assad.

Pel que fa a Turquia, el govern també ha posat en marxa les tasques de rescat, i diversos països s'han ofert a col·laborar-hi. Geòrgia, Kazakhstan i Azerbaidjan ha ofert ajuda al govern truc en la gestió de la catàstrofe.Concretament, el darrer ja ha enviat 370 rescatistes direcció Turquia. Durant les primeres hores d'aquest dilluns, Espanya s'ha sumat a la llista de països que ha activat l'enviament d'ajuda a Turquia i Síria. 

ec15e53b91dc83e3c75d066bac4f60b83ba40997

Personal d'emergència de Turquia atenent víctimes del terratrèmol la matinada del 6 de febrer de 2023 / Foto: EFE