Una nova onada de la covid està arribant a Europa. Davant d'aquesta onada molts països s'estan blindant arran de l'augment dels contagis. Un d'ells és Suïssa, que ha votat aquest diumenge en referèndum l'obligatorietat del passaport covid. El resultat: un 61% dels suïssos han refrendat la Llei covid que permet al Govern imposar el certificat.

La majoria de la població de Suïssa ha donat el seu suport a obligar l'ús del passaport covid, tot i la forta campanya en contra de l'oposició. Aquesta llei no només inclou el certificat covid, sinó que també contempla les ajudes econòmiques als sectors més afectats econòmicament per la pandèmia.

Si aquest marc legislatiu hagués sigut tombat en el referèndum d'avui diumenge, el govern suís no hauria pogut renovar les ajudes per la covid, que acaben en els primers mesos de l'any 2022.

Referendum Suiza covid EFELa cua per votar el referèndum sobre la Llei covid. - EFE

Suport parlamentari

Tot i les protestes a les ciutats suïsses contra la imposició del passaport sanitari, s'ha aprovat amb majoria. Els anti certificat asseguraven que la seva utilització, cada cop més estesa, posava als no vacunats en una situació de discriminació i que atemptava contra les seves llibertats i una obligació indirecta a vacunar-se.

El suport parlamentari que tenien els contraris al passaport covid era molt poc, només el partit d'ultradreta va demanar no donar suport a la Llei covid. La resta de formacions polítiques van demanar votar a favor en el referèndum perquè era l'única via perquè la població mantingués una vida més o menys normal.

Certificat a Espanya

A Espanya la covid creix, com a tota Europa. I els experts sanitaris també han usat el certificat covid per fomentar la vacunació de la població. Segons la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, la vacunació en primera dosi ha crescut gairebé un 64% durant aquesta setmana en comparació amb l'anterior, en el que considera un "avantatge col·lateral" de l'exigència del certificat covid. En una entrevista al 'Via Lliure' de Rac1, Cabezas ha dit que entre dilluns i divendres s'han administrat 21.000 primeres dosis, mentre que l'anterior van ser 13.000. L'increment en segones dosis ha estat de 20.500 a 37.000, "gairebé un 80% més".

Pel que fa al col·lapse en la descàrrega del certificat covid-19, la secretària de Salut Pública ha admès que no van pensar que "tanta gent" no tingués descarregat el certificat. Sobre la nova variant òmicron, Cabezas ha dit que "preocupa" però que cal esperar unes setmanes per veure com evoluciona.

D'altra banda, quant a la nova variant òmicron, ha assegurat que "té força mutacions", especialment en la proteïna que s'encarrega d'entrar a les cèl·lules i per la qual s'han generat les vacunes. "Caldrà veure com es comporta la nova variant, amb les vacunes, si hi ha escapament o no. Hem vist altres variants que ens havien preocupat i que, després, no han tingut tanta repercussió", ha explicat.

 

Imatge principal de la papereta i l'urna del referèndum a Suïssa. - EFE