La justícia sueca ha rebutjat la petició de la Fiscalia d'emetre una ordre de detenció en absència, el primer pas d'una extradició, contra el fundador del portal WikiLeaks, Julian Assange, en relació amb la investigació preliminar per violació iniciada el 2010.

La sentència del jutjat d'Uppsala ha considerat que no seria proporcionat ordenar el seu arrest, ja que és possible interrogar-lo amb una ordre europea d'investigació en matèria penal, encara que ha ressaltat que el periodista australià continua sent sospitós en el cas, que va ser tancat fa dos anys i reobert després del canvi en la seva situació personal.

El periodista australià continua sent sospitós en el cas, tancat fa dos anys i reobert després del canvi en la seva situació personal, ha aclarit el tribunal.

Assange roman en una presó de seguretat britànica després del seu arrest l'abril per la força a l'ambaixada de l'Equador a Londres, en retirar-li Quito l'asil diplomàtic concedit el 2012 i en espera que el Regne Unit decideixi sobre la seva extradició als Estats Units per la informació confidencial revelada per WikiLeaks.

"Respecto completament la decisió del tribunal, havia de prendre una posició sobre un assumpte complicat que jo considerava que havia de ser examinat per la justícia", ha assenyalat en un comunicat la fiscal superior adjunta, Eva-Marie Persson, qui va decidir reobrir el cas el mes passat a petició de la denunciant.

Persson va ressaltar que el procés continua a Suècia i que emetrà una ordre europea d'investigació per poder interrogar Assange. "Encara no ha estat fixada cap data. Revisarem de forma constant l'estat de la investigació", va afirmar.

L'advocat a Suècia d'Assange, Per E. Samuelson, ha qualificat la sentència de "gran victòria" en declaracions al canal públic SVT.

El dictamen ha estat emès hores després d'una vista celebrada parcialment a porta tancada i que Samuelson havia intentat ajornar la setmana passada pels problemes físics d'Assange.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat