Sud-àfrica ha assegurat aquest dijous que els "actes genocides" dels quals acusa Israel "no són marginals, i estan incorporats a la política estatal" de Tel-Aviv, i ha assenyalat com a prova el "llenguatge de deshumanització sistemàtica" usat per alts càrrecs israelians per qualificar als palestins de Gaza d'“animals humans”.

"La intenció genocida d'Israel té les arrels en la creença que l'enemic no és només l'ala militar de Hamàs, o fins i tot Hamàs en general, sinó que està incrustat en el teixit de la vida palestina a Gaza. Israel és la potència ocupant que controla Gaza. Controla l'entrada, la sortida i el moviment intern dins de Gaza", ha assegurat l'advocat sud-africà Tembeka Ngcukaitobi, durant una audiència davant la Cort Internacional de Justícia (CIJ).

Les afirmacions que ha fet Israel

L'advocat ha enumerat declaracions fetes per representants israelians en un "llenguatge de deshumanització sistemàtica", en què s'ha qualificat els palestins com a "animals humans" i on "Hamas i els civils són condemnats per igual" i es considera que a la Franja "no hi ha civils innocents". "Els actes genocides no són marginals, sinó que estan incorporats a la política estatal. Els soldats al terreny entenen clarament la intenció de destruir. Alguns membres de la societat israeliana també ho entenen plenament, ja que el govern rep crítiques quan permet ajuda a Gaza, perquè l'acusen de retractar-se de la seva promesa de matar de gana els palestins", ha detallat el lletrat.

L'audiència se celebra aquest dijous i divendres i se centra en la presumpta violació per part d'Israel de la Convenció per a la Prevenció i la Sanció del Delicte de Genocidi, aprovada el 1948 i en vigor a 152 països. Però aquestes audiències no entraran encara en el fons del cas, i només se centraran en la necessitat de mesures cautelars sol·licitades per Sud-àfrica contra Israel per protegir els palestins.

Ngcukaitobi ha advertit que la manca de condemna d'aquest discurs "ha servit per normalitzar la retòrica genocida en extrem perill per als palestins dins de la societat israeliana" i promou la retòrica que "els palestins a Gaza han de ser destruïts", ha lamentat. "Periodistes i comentaristes han anunciat que la dona és un enemic, el nadó és un enemic, la dona embarassada és un enemic. Que cal convertir la Franja en un escorxador, demolir cada casa que els nostres soldats es trobin. Exterminar a tots. El fracàs intencionat del govern d'Israel de condemnar, prevenir i castigar aquestes incitacions al genocidi suposa en si mateix una gran violació de la Convenció contra el Genocidi", ha afegit

Les acusacions de Sud-àfrica a Israel

Sud-àfrica ha acusat "líders polítics israelians, comandants militars, i persones que tenen càrrecs oficials" de declarar públicament la seva "intenció genocida de forma sistemàtica i explícita". Ha assegurat també que "els soldats al terreny entenen clarament la intenció de destruir" la Franja com a objectiu de l'ofensiva militar, que va començar després de l'atac del grup islamista Hamàs a Israel el 7 d'octubre, que va deixar més de 1.200 morts.

"Qualsevol suggeriment que els funcionaris israelians no van voler dir el que van dir o que tant els soldats com els civils no van entendre bé el que van dir, hauria de ser rebutjat per aquest tribunal. Les proves de la intenció genocida no només són esgarrifosos, sinó també aclaparadores i incontrovertibles", ha assegurat. L'ofensiva sobre Gaza ha deixat l'enclavament devastat, amb més de 23.300 palestins morts, més de 60.000 ferits i 1,9 milions de desplaçats en un territori habitat per 2,3 milions de persones.

La possibilitat de demanar asil

L'advocat general del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), Nicholas Emiliou, defensa que els refugiats palestins puguin demanar asil a països tercers adduint la inseguretat que es viu a Gaza. Fins ara, les persones d'origen palestí registrades per l'Organització de les Nacions Unides (ONU) no podien obtenir l'estatus de refugiat, ja que gaudien de la protecció o l'assistència de l'entitat. No obstant això, el magistrat considera que la protecció de l'ONU a la franja "ha cessat" i que cal fixar-se en la nova realitat. "El nivell d'inseguretat a la Gaza ha canviat ràpidament, especialment a partir dels fets del 7 d'octubre; això vol dir que cal tenir en compte la situació que preval actualment", indica i recull l'ACN.

En la sentència, Emiliou subratlla que no es pot ignorar el fet que les operacions d'assistència de l'ONU al territori estiguin experimentant "deficiències sistèmiques" que posin en risc les necessitats més bàsiques de la població. "Les persones enviades de nou a la franja tindrien dificultats per accedir a aliments, higiene personal i un lloc on viure; això perjudica la salut física i mental de les persones i les situa en un estat de degradació incompatible amb la dignitat humana i contrària a la Carta dels Drets Fonamentals de la Unió Europea", afegeix.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!