L'advocat general del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), Nicholas Emiliou, defensa que els refugiats palestins puguin demanar asil a països tercers adduint la inseguretat que es viu a Gaza. Fins ara, les persones d'origen palestí registrades per l'Organització de les Nacions Unides (ONU) no podien obtenir l'estatus de refugiat, ja que gaudien de la protecció o l'assistència de l'entitat. No obstant això, el magistrat considera que la protecció de l'ONU a la franja "ha cessat" i que cal fixar-se en la nova realitat. "El nivell d'inseguretat a la Gaza ha canviat ràpidament, especialment a partir dels fets del 7 d'octubre; això vol dir que cal tenir en compte la situació que preval actualment", indica i recull l'ACN.

En la sentència, Emiliou subratlla que no es pot ignorar el fet que les operacions d'assistència de l'ONU al territori estiguin experimentant "deficiències sistèmiques" que posin en risc les necessitats més bàsiques de la població. "Les persones enviades de nou a la franja tindrien dificultats per accedir a aliments, higiene personal i un lloc on viure; això perjudica la salut física i mental de les persones i les situa en un estat de degradació incompatible amb la dignitat humana i contrària a la Carta dels Drets Fonamentals de la Unió Europea", afegeix.

En aquest sentit, l'advocat general veu innecessari que els sol·licitants d'asil hagin de demostrar que les condicions a què s'exposen a Gaza són "indignes" per ells, ja que la situació a la franja és coneguda de per si. Malgrat tot, el magistrat també matisa que el dret a rebre l'estatus de refugiat "no és incondicional", fins i tot en un escenari com aquest. Com en tots els casos, la persona afectada sempre haurà de sol·licitar protecció internacional i caldrà una avaluació individualitzada per verificar si l'individu no està exclòs d'obtenir l'estatus.

Quants refugiats palestins hi ha?

Es calcula que hi ha més de 5 milions de palestins refugiats. Segons UNRWA, es considera persona refugiada de Palestina aquella "el lloc de residència habitual de la qual, entre juny de 1946 i maig de 1948, era la Palestina històrica –l'estat actual d'Israel– i que van perdre casa seva i mitjans de vida a conseqüència de la guerra". Els descendents d'aquesta població també són considerades refugiades per l'Agència.

Segons la mateixa agència, aproximadament una quarta part de la població refugiada del món és refugiada de Palestina i fa més de 70 anys que són refugiades. Són la població refugiada més antiga del món. Després de més de mig segle de patiment, els refugiats de Palestina continuen anhelant el retorn a casa i el reconeixement de la injustícia a què viuen sotmesos. Una espera que no tindrà fi fins que no es trobi una solució justa i definitiva a la seva difícil situació. Una situació que amb la guerra a Gaza s'ha complicat encara més.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!