L'equip legal de Sud-àfrica començarà aquest dijous a exposar els seus arguments legals davant la Cort Internacional de Justícia (CIJ), màxim tribunal de l'ONU, per exigir mesures cautelars urgents contra Israel, a qui acusa de tenir “una intenció genocida” a la seva guerra a Gaza i exigeix posar fi als bombardejos sobre la Franja. L'equip d'experts jurídics i acadèmics nomenats per Pretòria està encapçalat per John Dugard, el professor de Dret Internacional sud-africà i exrelator de l'ONU sobre els Drets Humans al Territori Palestí Ocupat. Sud-àfrica té el torn de la paraula des de les 10.00 i fins a les 13.00.

"Els actes i les omissions d'Israel són de caràcter genocida perquè tenen com a objectiu provocar la destrucció d'una part substancial del grup nacional, racial i ètnic palestí: la part del grup palestí a la Franja de Gaza", va acusar Sud-àfrica quan va iniciar aquest procediment contra Israel el 29 de desembre passat. El cas se centra en la violació de la Convenció per a la Prevenció i la Sanció del Delicte de Genocidi, aprovada el 1948 i en vigor a 152 països. "Israel ha participat, està participant i corre el risc de continuar participant en actes genocides contra el poble palestí a Gaza", ha advertit Sud-àfrica.

Mesures cautelars per "protegir els drets dels palestins"

Aquestes audiències encara no entraran en el fons del cas, i només se centraran en la necessitat de les mesures cautelars per “protegir els drets del poble palestí contra danys majors, greus i irreparables” durant l'ofensiva a Gaza. Entre les mesures sol·licitades, Sud-àfrica va exigir que Israel suspengui immediatament les seves operacions militars a Gaza, i previngui la destrucció i garanteixi la preservació de qualsevol evidència relacionada amb el cas.

L'advocat britànic Malcolm Shaw, destacat expert en disputes territoris i dret de genocidi, és un dels quatre advocats elegits per Tel-Aviv per representar la posició israeliana a les audiències. Israel té reservades tres hores demà divendres davant de la CIJ.

Com funciona el tribunal de l'ONU

La CIJ té 15 jutges elegits per l'Assemblea General de les Nacions Unides i el Consell de Seguretat de l'ONU. L'estatut de la CIJ també dona dret als països involucrats en un cas a designar un magistrat 'ad hoc' de la seva nacionalitat, si no n'hi ha un ja al panell de jutges. Sud-àfrica i Israel van nomenar un jutge addicional cadascun. "El cas de genocidi de Sud-àfrica obre un procés legal al tribunal més alt del món per examinar de manera creïble la conducta d'Israel a Gaza amb l'esperança de reduir més patiment", va assenyalar Balkees Jarrah, director associat de l'ONG Human Rights Watch .

Des de l'atac del grup islamista Hamàs a Israel el 7 d'octubre passat, que es va saldar amb 1.200 morts, l'exèrcit israelià porta a terme una forta ofensiva sobre Gaza que ha deixat devastat l'enclavament, amb més de 23.300 palestins morts, més de 60.000 ferits, i 1,9 milions de desplaçats en un territori habitat per 2,3 milions de persones.

L'Iran donarà suport a Sud-àfrica

L'Iran va anunciar el seu suport a la denúncia interposada per Sud-àfrica contra Israel. "La República Islàmica de l'Iran celebra l'acció del govern sud-africà com a responsable, valent i honorable en suport del poble palestí i demana a la comunitat internacional que prengui accions decisives perquè els perpetradors d'aquests crims rendeixin comptes", segons hauria indicat en un comunicat del Ministeri d'Exteriors iranià a última hora d'aquest dimarts. Teheran va denunciar que "el règim sionista" ha comès "tota mena de crims especificats a les convencions internacionals contra l'oprimit poble palestí i aquestes atrocitats continuen".