La vida a Mariúpol no és gens fàcil. Una ciutat sense gas, ni electricitat, ni aigua. Els seus habitants cuinen i renten la roba al mig dels carrers. Fan cua per aconseguir omplir ampolles d'aigua i entre les runes s'hi amaguen encara cossos. No se sap del cert quants civils podrien haver mort a la ciutat, però les xifres oscil·len entre 22.000 o 24.000. En aquest context, la vida a la ciutat no és gens fàcil. Així, a la regió de Donetsk, els russos estarien reclutant treballadors per als camps de filtració, a través de l'enviament de missatges SMS. D'aquesta manera n'hauria informat l'assessor de l'alcaldia d'aquesta urbs ocupada, Petro Andriuxenko, a través del seu canal de Telegram.  

Els telèfons que es nodreixen de la xarxa de telefonia Phoenix, que no és ucraïnesa, segons indica el portal de notícies Ukrinform, haurien rebut un missatge del Ministeri de la República Popular de Donetsk. Així, els prorussos estarien reclutant treballant pels camps de filtració. 

En aquest sentit, hauria compartit captures de pantalla de missatges on es pot veure que es convida als ciutadans a fer feina a les colònies correccionals de Volnovakha, Yenakiyevo y Makeyevkam segons assenyala aquesta informació. També hi hauria la possibilitat d'anar al centre de detenció preventiva de Donetsk. A més, segons constata, "prometen un salari decent i un paquet social complet". Tot plegat en un context desolador per als habitants de la ciutat. 

captura pantalla telegram petro andriuxenko
Captura dels missatges rebuts / Petro Andriuxenko - Ukrinform

"Els russos i prorussos escampats pel territori ni tan sols oculten les direccions o la disponibilitat de cambres de tortura per als ucraïnesos". I afegeix que "la falta de personal es deu a la conservació d'antics centres penitenciaris. S'omplen principalment a través de mesures de filtració millorades. Així és com es veu el nazisme del segle XXI", ha exposat. 

Furgonetes de propaganda russa

Rússia hauria desplegat camionetes o furgonetes mòbils amb televisors de pantalla gran i en punts d'ajuda humanitària. En aquestes pantalles, s'hi transmet propaganda russa durant tot el dia, tal com han informat diversos mitjans. La intenció és integrar els territoris recentment ocupats. 

Els vídeos publicats pel ministeri rus de situacions d'emergència mostraven furgonetes, que anomena "complexos d'informació mòbil", reproduint segments de notícies de la televisió estatal i programes de xat polítics on experts donen suport a la invasió. La ciutat no té ni electricitat ni aigua corrent, amb la qual cosa, aquestes informacions no es poden contrastar. Aquestes furgonetes han arribat, fins i tot, prop de les ruïnes del teatre de Mariúpol, on es creu que van morir centenars de persones. Les últimes dades feien pujar la xifra fins als 600

 

Imatge principal: un soldat enmig d'un edifici destrossat a la regió de Donetsk / Europa Press