El nombre d'habitatges inundats a la regió d'Oremburg (sud de Rússia) per la crescuda del riu Ural ha superat els 10.000, segons han informat dilluns les autoritats locals. "Continuen inundats 10.168 habitatges", ha assenyalat el comunicat del servei de premsa del governador Denis Pasler. Els evacuats de la zona de les inundacions, provocades per un clima càlid i un desglaç massiu, pugen a 6.127, entre els quals 1.478 menors, destaca el comunicat. 

russia inundacions efe (2)
Efe

Només a Orsk, una ciutat de gairebé 200.000 habitants, les autoritats han descrit la situació d'aquest dimarts com a "crítica". S'han inundat més de 6.500 habitatges. Les autoritats adverteixen que el pic de les inundacions encara no ha estat superat i la normalització del nivell de l'aigua al riu Ural s'espera per a finals del mes. Segons estimacions preliminars, els danys causats per les inundacions poden pujar a 21.000 milions de rubles, més de 212 milions d'euros.

La crescuda del riu Ural va provocar la ruptura d'un dic de contenció i l'aigua va negar la part antiga de la ciutat i les autoritats van declarar el dia 4 passat estat d'emergència a escala regional, que aquest dilluns es va elevar a federal.

Orsk és la segona ciutat de la regió d'Oremburg, fronterera amb Kazakhstan, país on les inundacions van ser qualificades aquest dissabte com el pitjor desastre natural dels últims 80 anys pel president kazakh, Khassim-Jomart Tokhàiev.

russia inundacions efe (3)
Efe

Evacuació de diversos barris

Les autoritats russes han ordenat aquest dimarts l'evacuació a diversos barris de la capital de la regió d'Oremburg, al sud dels Urals, per la nova pujada del nivell de l'aigua al riu Ural i el temor de noves inundacions. "Segons els experts, el nivell de l'aigua continuarà creixent avui i demà, arribant al punt màxim el 10 d'abril. Els habitants d'Oremburg que es troben a les zones afectades han d'abandonar casa seva", ha assenyalat el comunicat difós per l'alcaldia local, que recull Efe. Durant el dimarts, el nivell de l'aigua a l'Ural va pujar 25 centímetres més fins a arribar als 897 centímetres.

russia inundacions efe (4)
Efe

Rússia i el Kazakhstan, units contra les inundacions

Els presidents de Rússia, Vladímir Putin, i Kazakhstan, han acordat intensificar la cooperació bilateral per combatre les inundacions que assolen les regions frontereres. "Es va destacar l'estreta cooperació entre els departaments i els serveis corresponents que supervisen i pronostiquen conjuntament la situació. Els caps d'Estat van acordar ordenar l'activació d'aquest treball", ha destacat el comunicat del Kremlin.

Els mandataris han admès durant la seva conservació telefònica "la difícil situació amb les inundacions a les regions frontereres entre Rússia i Kazakhstan". Putin ha ordenat al govern la creació d'una comissió especial per minimitzar les seqüeles provocades per les crescudes dels rius a les regions d'Oremburg, Tiumen, Kurgan i Cheliabinsk. Mentrestant, Tokhàiev va descriure les inundacions de les últimes setmanes com el pitjor desastre natural experimentat per la república centreasiàtica en 80 anys.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!