Després de dos mesos, l'exèrcit d'Indonèsia ha intentat rescatar al pilot neozelandès, Philip Mark Mehrtens, qui va ser segrestat a Papua Occidental, a l'illa indonèsia de Nova Guinea, per les milícies independentistes de l'Exèrcit d'Alliberament Nacional de Papua Occidental. Tanmateix, l'operació no va ser un èxit, més aviat el contrari. Segons publica The Guardian, com a mínim ha mort sis persones i una trenta de desapareguts. 

El portaveu militar de Papua, el coronel Herman Taryaman, ha parlat de les tasques de cerca dels militars desapareguts: "Encara es desconeix exactament quantes tropes de l'exèrcit indonesi van morir i van resultar ferides". Per altra banda, el portaveu rebel, Sebby Sambom, ha afirmat que la contundència de l'atac contra l'exèrcit ha estat motivat per la mort de dos rebels en un tiroteig el passat mes de març. A més, ha instat al govern d'Indonèsia que aturin les operacions militars a la zona. 

Els membres de l'Exèrcit d'Alliberament Nacional de Papua Occidental han lamentat que els seus intents per negociar l'alliberament de Mehrtens han estat desateses per part dels governs d'Indonèsia i Nova Zelanda. 

Alliberat quan Papua sigui independent

Des del febrer, Mehrtens està segrestat per l'Exèrcit d'Alliberament Nacional de Papua Occidental, qui ha publicat vídeos i fotos de pilot per mostrar que es troba bé. El mes de març es va publicar un vídeo on Mehrtens explica les peticions dels seus captors: "M'han ordenat que faci una declaració. No es permet a pilots estrangers que treballin i volin a Papua fins que sigui independent. S'urgeix a l'ONU que intervingui entre Papua i Indonèsia per a la seva independència. M'alliberaran quan Papua sigui independent". 

A totes les imatges que s'han publicat, es mostra com el pilot en actitud distesa amb els seus captors. En altres missatges, Mehrtens ha narrat que "cuiden de mi tan bé com es pot esperar en una situació així". També ha explicat que els independentistes li han donat roba d'abric, menjar i aigua, a més de medicines per a poder tolerar "les llargues caminades que fem diàriament".

Papua es va incorporar a Indonèsia el 1969 després d'una consulta promoguda per l'ONU, però vista per gran part de la població local com una farsa. Des d'aquell moment els moviments independentistes han anat creix i el conflicte a la regió ha anat escalant.