Singapur ha despenalitzat el sexe homosexual, però el matrimoni seguirà sent només heterosexual. El parlament singapurès ha revocat aquest dimarts la polèmica llei homòfoba (anomenada secció 377A, heretada del període colonial britànic) i ha aprovat una esmena constitucional per blindar el matrimoni com una unió exclusivament heterosexual, després de dos dies de debat parlamentari. Es compleix així el que havia anticipat a l'agost el primer ministre, Lee Hsien Loong, qui va afirmar que era "oportú" despenalitzar la llei.

La norma va entrar en vigor l'any 1938 i contemplava penes de fins a dos anys de presó per als homes que "cometin actes de grollera indecència" amb un altre home. Tot i que fa anys que no s'aplica, la seva derogació es considera la fi de la criminalització de l'homosexualitat a Singapur de manera efectiva. L'eliminació de la secció 377A s'ha produït quatre anys després que ho fes l'Índia (2018), però encara es manté vigent en altres excolònies britàniques com Malàisia o Birmània.

Els conservadors frenen els avenços en matèria LGTBI

La votació per despenalitzar el sexe homosexual ha comptat amb el suport de 93 diputats (amb tres vots en contra), mentre que l'esmena constitucional a favor del matrimoni exclusivament heterosexual ha rebut 85 vots a favor. A prop de quaranta diputats han expressat la seva opinió durant els dos dies de debat parlamentari, amb els més conservadors preocupats sobre com mantenir la definició de família tradicional i les polítiques socials de la conservadora i semiautocràtica illa. Ara per ara, aquestes polítiques només afavoreixen els matrimonis i les famílies per accedir a les cases subvencionades pel govern — on viu al voltant del 80% de la població (les persones solteres només les poden sol·licitar a partir dels 35 anys). A més, la utilització de tècniques de reproducció assistida i l'adopció només es permeten als matrimonis. És d'aquí que ha sortit l'esmenta constitucional.

Així doncs, l'esmena constitucional està pensada per calmar la influent comunitat conservadora i religiosa de l'illa — amb un 33% de població budista, a prop del 20% cristiana i un 14% musulmana, amb altres credos minoritaris. "Tal com hem sigut molt clars sobre revocar la 377A, som igualment ferms en protegir el matrimoni heterosexual com una institució clau en la nostra societat", ha dit el ministre de Justícia de Singapur, K. Shanmugan. Que el matrimoni segueixi sent només heterosexual ha estat una galleda d'aigua freda per a la comunitat LGTBIQ+, tot i que l'ONG Pink Dot SG ha celebrat la despenalització del sexe homosexual. "Els parlamentaris han de continuar sent la veu de la comunitat i prendre mesures en educació, habitatge i salut mental, així com en altres afers quotidians que impactin en la vida de les persones LGTBIQ+", ha indicat el portaveu de l'organització, Clement Tan.