El Tribunal Suprem de l'Índia ha despenalitzat l'homosexualitat, en posar fi a una legislació de 1861 que castigava els "actes contra natura" amb presó, un dictamen històric que el converteix en el segon país del sud d'Àsia en permetre les relacions entre persones del mateix sexe.

Índia homosexualitat 2 EFE

"Sóc qui sóc. Així que accepteu-me tal com", va dir a la sala el president del Suprem, Dipak Misra, citant l'escriptor alemany Johann Wolfgang von Goethe en llegir part de la decisió final.

Els cinc jutges de la sala, que van decidir pronunciar de manera individual les seves sentències, totes elles en el mateix sentit, van instar a la igualtat de drets de la comunitat LGTB (Lesbianes, Gais, Transsexuals i Bisexuals) per marcar una fita dins de la conservadora societat índia.

La sentència reinterpreta l'article 377 del Codi Penal indi que castiga amb fins a deu anys les relacions "contra natura", una norma ambigua que ha afectat durant dècades als homosexuals en aquest país, qui ara ja poden equiparar els seus drets als del veí Nepal.

La norma no es deroga

La decisió inapel·lable d'avui no significa la derogació de la norma, que es manté per sancionar les relacions no consensuades o amb animals, però estableix jurisprudència sobre la penalització de l'homosexualitat.

L'activista i advocat Anand Grover, que va impulsar l'apel·lació al Suprem, va explicar en sortir del tribunal que, d'acord a la sentència, l'article 377 "ha estat considerat inconstitucional" en el que té a veure amb les relacions consensuades en parella.

Índia homosexualitat 3 EFE

"Si dos adults tenen relacions sexuals en privat, amb consentiment, sense importar el tipus de sexe, no és assumpte de l'Estat, i ja no serà una ofensa", va manifestar a la premsa.

Membres de la comunitat LGTB que esperaven la decisió judicial a les portes del tribunal, als carrers o reunits a les seves cases, van celebrar entre llàgrimes, balls, dolços i banderes arcs de Sant Martí el dictamen, que suposa una de nova era per a la comunitat.