El Sindicat d'Actors dels EUA s'ha declarat en vaga formalment aquest dijous, després de les negociacions fallides amb els estudis de Hollywood per a la firma d'un nou conveni col·lectiu. El gremi d'intèrprets dels EUA s'uneix a l'aturada que des de maig manté el Sindicat de Guionistes (WGA, en anglès), emprenent així una vaga simultània per primera vegada en 63 anys que paralitzaria la indústria de Hollywood en la seva pràctica totalitat.

"Fer vaga és una cosa molt greu que pot afectar milers i fins i tot milions de persones a tot el país i a tot el món. (...) Arribem amb gran tristesa a aquesta cruïlla, però no teníem cap altra opció", ha expressat la presidenta de la institució, Fran Drescher. La decisió, prèviament aprovada pel 98% dels membres del gremi, s'ha pres oficialment després de la reunió de la junta directiva del sindicat celebrada aquest dijous.

Piquets a la seu de Netflix

Amb això, el SAG-AFTRA (el sindicat d'actors) ha instat els seus membres a deixar de prestar tots els seus serveis en feines cobertes pel conveni anterior i ha anunciat que els piquets començaran a partir de divendres a les 9.00 h, hora local de Los Angeles (16.00 GMT) a la seu de Netflix.

Un dia abans, el gremi va intentar arribar a un acord conciliador amb l'Aliança de Productors de Cinema i Televisió (AMPTP, en anglès). En la seva reunió van comptar amb la presència de mediadors federals com una mesura d'urgència per desbloquejar les negociacions. "Per increïble que sembli, no vam poder obtenir el que els nostres membres mereixen. En cas d'haver acceptat, la situació només hauria estat pitjor. Aquí és on marquem el nostre límit", ha apuntat Drescher, antiga protagonista de la sèrie The Nanny.

Negociacions fins a l'últim moment

No obstant això, ha afegit que el sindicat encara es trobava obert a mantenir converses amb l'AMPTP aquest dijous a la nit en el cas hipotètic que aquests estiguessin disposats a tenir un tracte considerat cordial i just. Però en el comunicat emès de matinada, l'actriu ha expressat que la resposta de l'AMPTP cap a les seves peticions havia estat "insultant i irrespectuosa".

Què demanen els intèrprets?

Entre les peticions dels intèrprets hi ha l'augment de la remuneració base, minvada per la inflació i l'"streaming", la regulació dels drets d'imatge respecte a la intel·ligència artificial i la cobertura del cost de les audicions autogravades. I un dels punts coincidents amb la lluita dels escriptors està en el pagament de drets residuals i transparència de part de les plataformes respecte a com es calculen aquests imports i amb base a quines dades d'audiència.

La indústria de Hollywood, que ja s'estava veient afectada per la vaga dels guionistes, ara haurà d'enfrontar-se al tancament definitiu de les produccions que s'havien mantingut a la superfície sense els escriptors. Si la majoria dels projectes afectats amb la primera vaga se centraven més a la televisió, sense actors el cinema sentirà immediatament el cop de la seva absència, afectant no només la producció i rodatge de films, sinó també a la promoció de projectes ja acabats.

Els premis Emmy, en perill

També perilla la realització d'esdeveniments de talla internacional com els premis Emmy, fins ara pactats per al 18 de setembre, i la Comic-Con de San Diego, prevista per dijous vinent. L'última vegada que els actors es van posar en vaga contra els estudis va ser el 1980 pels beneficis de les cintes de vídeo domèstiques i la televisió de pagament, i va tenir una durada de tres mesos. Però va ser la vaga liderada pels guionistes en 2007-2008 la que va establir les bases del conflicte actual en centrar la major part de les discussions en el pagament dels continguts distribuïts per internet.