Les sequoies mil·lenàries, l'arbre més distintiu de Califòrnia (EUA), s'estan sobreposant als gegants focs que avancen aquests dies a l'estat i, malgrat la devastació ocorreguda al seu voltant, la major part dels exemplars al sud de San Francisco segueixen dempeus.

D'entre les desenes d'incendis iniciats la setmana passada a l'estat després d'una tempesta elèctrica en què van caure milers de llamps, un dels més agressius i que més preocupa és el declarat entre Pescadero i Santa Cruz, una zona turística de costa i molt poblada i que concentra un gran nombre de sequoies. No obstant això, els exemplars de sequoia vermella californiana en parcs afectats pel foc com Big Basin Redwoods State Park -el parc estatal més antic de Califòrnia- i el Portola Redwoods State Park havien aconseguit esquivar les flames, encara que es trobaven envoltats d'un intensíssim fum.

Després d'una bona jornada el dilluns en què l'alta humitat i un vent més suau de l'habitual a la zona van permetre als bombers aconseguir importants avenços, dimarts les condicions meteorològiques es van repetir i l'incendi ja està contingut en un 17 %, encara que les autoritats no abaixen la guàrdia a causa de la seva proximitat a zones urbanes. Al flanc sud, la ciutat de Santa Cruz i la seva universitat, per la qual es temia fa només uns dies, estan ja fora de perill, mentre que al flanc nord, el poble de Pescadero, que també havia estat una de les principals preocupacions dels bombers, sembla haver-se deslliurat de l'amenaça de les flames definitivament.

"Hem vist progressos significatius en la nostra lluita contra el foc. El temps ha cooperat molt amb nosaltres, estem començant a rebre ajudes i les estem aprofitant", va dir en una roda de premsa el cap d'operacions del Departament de Silvicultura i Protecció contra Incendis de l'estat (CalFire), Mark Brunton.

Més de 30.000 hectàrees cremades

En total, l'incendi entre Pescadero i Santa Cruz ha calcinat 31.565 hectàrees, ha fet malbé o destruït 300 edificis, entre ells cases, i ha segat la vida d'un home de 73 anys mentre provava de fugir de les flames. A més, 77.000 persones romanen evacuades entre els comtats de Santa Cruz i San Mateo que, sumades a les de la resta d'incendis, fan ascendir el total de persones desallotjades a l'estat a unes 200.000.

Per la seva part, l'oficina del xèrif del comtat de Santa Cruz va informar aquest dimarts que set persones segueixen desaparegudes a l'àrea, encara que això no significa necessàriament que es trobin en perill, ja que poden passar diversos dies fins que s'aconsegueix contactar amb tots els residents.

sequoies califòrnia EFE

Cartell que indica perill d'incendi posat davant sequoies en la ruta entre Pescadero i Santa Cruz (Califòrnia) / EFE

En paral·lel al de Pescadero i Santa Cruz, els bombers també van aconseguir importants avenços als altres dos focs més grans que cremen a Califòrnia: el de la zona vinícola de Napa, que ja està contingut en un 27 %, i el declarat en una zona muntanyosa a prop de San José, contingut en un 15%. Durant la tempesta elèctrica de mitjans d'agost a l'estat van caure més de 10.800 llamps, i es calcula que aquests van ser responsables d'iniciar més de 360 incendis. Davant d'aquesta situació, el governador de Califòrnia, Gavin Newsom, va declarar l'estat d'emergència.

Els incendis, que estan alliberant una enorme quantitat de fum a l'aire, es registren mentre l'estat brega amb un augment en els casos de coronavirus, que genera temors sobre la seguretat dels bombers i dels qui es veuen obligats a desallotjar les seves llars. A més, el fet que hi hagi tants focs actius alhora fa que els cossos de bombers locals no puguin recórrer a l'ajuda dels seus companys d'altres poblacions i comtats, com és habitual.