Rússia reconeix l'autoria de l'atac al port d'Odessa, però justifica els seus actes afirmant que els seus míssils es dirigien a infraestructura militar. "Els míssils Kalibr van destruir un objectiu de la infraestructura militar del port d'Odessa", va escriure al seu canal de Telegram la portaveu del Ministeri d'Afers Estrangers de Rússia, Maria Zakhàrova, que va dir que "en l'atac d'alta precisió" es va destruir una llanxa militar ucraïnesa. Tanmateix, Ucraïna ja va assenyalar que es tracta d'un port comercial, clau en el nou acord entre els dos països per desbloquejar el comerç de blat, el qual penja d'un fil. 

Des del Kremlin insisteixen a dir que els seus míssils van simplement anaven darrere d'objectius militars. Concretament, a més de l'embarcació militar, afirmen haver destruït un dipòsit de míssils antivaix nord-americans Harpoon. "També van ser inutilitzades capacitats productives per a reparació i modernització dels vaixells de l'Armada d'Ucraïna", ha afirmat el portaveu d'aquesta cartera, general Ígor Konashénkov, en la compareixença de premsa diària, segons recull Efe. 

Condemna internacional 

Malgrat les justificacions russes que clamen per l'alta precisió dels seus atacs. La comunitat internacional s'ha indignat amb l'atac rus, el qual va arribar només unes hores després de la firma de l'acord amb Ucraïna per desbloquejar el comerç de cereals i gra. Un dels primers a condemnar els fets va ser justament un dels líders involucrats en les negociacions: el secretari general de l'ONU, António Guterres.

Els Estats Units van seguir les passes del líder de l'ONU i el seu secretari d'Estat, Antony Blinken, va denunciar que l'atac contra Odessa "planteja seriosos dubtes sobre el compromís de Rússia amb l'acord". Els dubtes sobre la viabilitat de l'acord després de l'atac al port també van ser protagonistes de la condemna de la Unió Europea, que va afirma que l'acció militar russa "torna a demostrar el menyspreu total de Rússia pel dret i els compromisos internacionals".

Tanmateix, els primers a denunciar que l'acord estava en perill van ser els ucraïnesos. Poc després de l'atac, el govern ucraïnès va acusar Moscou  d'"escopir a la cara" l'ONU i Turquia amb el seu atac. El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha declarat que tot plegat "demostra només una cosa: és igual el que Rússia prometi, sempre trobarà una manera de no complir-ho". Odessa en el punt de mira de les tropes russes des de l'inici de la invasió, ja que és un enclavament estratègic al mar Negre, sigui per motius comercials o militars.