L'exprimer ministre escocès Alex Salmond ha avisat que la decisió sobre si cal celebrar un segon referèndum sobre la independència d'Escòcia podria arribar en qüestió de setmanes. Salmond explica que la resposta del govern del Regne Unit sobre els plans d'Escòcia de protegir el comerç amb Europa serà crucial per prendre aquesta decisió.

Salmond, actual portaveu d'assumptes internacionals de l'SNP a Westminster, explica que un rebuig al seu plantejament probablement precipitarà la celebració d'un referèndum durant la tardor de 2018, segons ha explicat a la cadena britànica BBC.

Fins ara, el govern del Regne Unit ja ha dit que buscarà un acord per "al Regne Unit en el seu conjunt", cosa que dóna a entendre que no s'acceptarà cap tracte diferenciat per a Escòcia.

La resposta final arribarà "les pròximes setmanes", preveu. Així que, en el cas que es rebutgés la proposta escocesa, "llavors sabrem que no estan interessats en la veu d'Escòcia", valora Salmond.

Treballar junts

En una primera reacció al pla del govern escocès per continuar l'obertura del comerç amb la UE, publicat a finals de 2016, un portaveu de Downing Street va dir que pel govern "era benvinguda", però que se l'havien de "mirar de prop".

No obstant això, el portaveu va deixar clar que la primera ministra, Theresa May, està convençuda de dur a terme un Brèxit per a tot el Regne Unit i no creia que hi hagués d'haver un segon referèndum d'independència.

"El govern s'ha compromès a aconseguir un acord per sortir de la UE que funcioni per a totes les parts del Regne Unit -inclosa Escòcia- i treballa per al Regne Unit en el seu conjunt", insistia, a la vegada que animava a "treballar junts".

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat