L'exministre principal d'Escòcia Alex Salmond ha presentat aquest dimecres la seva dimissió del Partit Nacionalista Escocès (SNP) arran d'unes denúncies per assetjament sexual, que ell nega. En un comunicat, el polític escocès va assenyalar que busca evitar divisions internes en la formació nacionalista, després d'algunes peticions perquè fos suspès.

L'antic ministre principal, que no va aconseguir la independència d'Escòcia en el referèndum celebrat a la regió el 18 de setembre de 2014, va subratllar que té intenció de tornar a unir-se al SNP una vegada que pugui restablir la seva reputació.

El Govern escocès havia dut a terme una investigació interna sobre les denúncies contra Salmond i va decidir la setmana passada remetre-les a la Policia, però el polític va negar haver exercit cap tipus d'assetjament quan va estar al capdavant de l'Executiu escocès i va qualificar les acusacions de "ridícules".

Vídeo

Salmond va donar a conèixer la seva decisió a través d'un vídeo, divulgat als mitjans, en que va precisar que havia escrit a la secretària general de la formació per comunicar la renúncia.

"He estat membre del Partit Nacionalista Escocès 45 anys, 20 com a líder de la formació i set com a ministre principal d'Escòcia", va assenyalar Salmond, tot manifestant la seva esperança d'haver treballat força per la independència escocesa.

"Realment estimo el SNP i l'ampli moviment independentista d'Escòcia. Han estat compromisos decisius en la meva vida. Però he escrit a la secretaria general del partit per renunciar a la meva afiliació", va dir.

Atacs de l'oposició

També va reconèixer que la ministra principal escocesa, Nicola Sturgeon, afrontava pressions d'altres formacions polítiques perquè el suspenguès del partit nacionalista.

"No vaig entrar en política per facilitar els atacs de l'oposició al SNP i, com el Parlament torna (a les seves sessions) la propera setmana, he presentat la meva dimissió per dissipar aquests atacs de l'oposició", va aclarir.

"Però sobretot", va afegir, "sé que si el partit se sent forçat a suspendre'm, causaria una considerable divisió interna".

La setmana passada, Salmond va anunciar que presentava una querella contra Govern escocès per considerar que no li va permetre defensar-se durant la indagació interna que va dur a terme.

Segons els mitjans escocesos, les denúncies d'assetjament les van fer el gener passat dues persones que formaven part del personal de l'Executiu, quan encara Salmond era ministre principal.

Els fets haurien passat, d'acord amb la premsa, presumptament el desembre de 2013 a Bute House, la residència oficial del ministre principal a Edimburg.

Investigació

Fa uns dies, Sturgeon va dir que les denúncies contra Salmond, malgrat que fossin difícils d'acceptar per a ella i "molestes" per al seu partit, s'havien d'investigar de forma "justa i adequada"

Salmond va ser ministre principal d'Escòcia des de 2007 fins a 2014, després que en el referèndum d'independència del Regne Unit, el 55 % dels escocesos votés en contra de la separació.

Aquest resultat va desencadenar la seva dimissió i que fos substituït per Sturgeon al capdavant del Govern i del SNP.