Els russos tindran l'oportunitat de comprar el nou iPhone 14. Semblava que no podria ser perquè la companyia nord-americana va marxar del país, com a conseqüència directa de la importació paral·lela de Moscou. Malgrat tot, Rússia podrà adquirir el nou telèfon mòbil d'Apple. Rússia va anunciar aquest esquema el passat mes de març, quan va autoritzar els minoristes a importar productes de l'estranger sense el permís del propietari de la marca. Tal com recull la CNN, quan se li va preguntar pel nou iPhone, el ministre de Comerç i Indústria, Denis Manturov, va dir: "Per què no? Si els consumidors volen comprar aquests telèfons, sí. Hi haurà oportunitat".

Apple va aturar les vendes de nous productes de Rússia al març, una setmana després que comencés la invasió russa a Ucraïna, és a dir, fa 201 dies ja. Malgrat tot, encara estan disponibles productes d'Apple, com l'iPhone o el MacBook. El que està passant, segons assenyala la cadena nord-americana, és que el que s'està venent són les existències restants de models antics. Els nous dispositius els obtenen mitjançant règims d'importació. 

La xarxa mòbil russa MTS dijous al matí ja estava venent els nous models d'iPhone 14, tot i que s'han d'encarregar. Els preus comencen des de 84.990 rubles (1.387,36 euros) per a la versió de 128 GB. Manturov, que també és viceprimer ministre, va dir el mes passat que l'esquema, que cobreix productes occidentals que van des de roba de luxe fins a automòbils, podria assolir un valor de 16 mil milions de dòlars aquest any, equivalent al voltant del 4% de les importacions de Rússia el 2021.

Com ha canviat la vida a Rússia des de l'inici de la guerra?

La vida a Rússia també ha canviat, tot i els intents del Kremlin i de Vladímir Putin per tapar els efectes col·laterals de la guerra. El periodista que va treballar al canal rus RT fins el dia de la invasió, Jonny Tickle va marxar el mes de març, però ara ha tornat. I a través d'un fil de Twitter ha volgut posar de manifest alguns canvis que ha notat. 

"Moscou és gairebé com era. El canvi gairebé no es nota. En canvi, han pujat els preus d'algunes coses i hi ha senyals que indiquen que podria anar a pitjor". Es refereix als preus dels restaurants, roba o els preus de viatges. En aquest sentit, destaca que per a la gent rica, el nivell de vida a Moscou és com era abans de la guerra. Les discoteques més exclusives estan obertes. Ara bé, destaca que el preu dels aliments sí que ha pujat. "En els supermercats russos, els preus han pujat. Malgrat tot, no pot ser atribuït directament a les sancions. Rússia ja estava experimentant una inflació en aquests productes abans del 2022, que era un repte per als que vivien fora de la capital". La roba, destaca Tickle, està a preus desorbitats. Les empreses russes han aprofitat per encarir els preus i el fet que no hi hagi competència occidental fa que l'alternativa per comprar roba d'abrigar sigui inexistent. Per esquivar aquests preus, els russos que s'ho poden permetre se'n van fins a Bielorússia per comprar. Bielorússia encara té botigues occidentals i no necessiten un visat especial d'entrada per arribar-s'hi, recorda. 

Una altra de les coses que el periodista destaca que els russos han perdut és la manera de pagar. "He perdut el compte de les vegades que he sortit sense la targeta de crèdit pensant que podria pagar amb Apple Pay", comenta. Ara bé, destaca que la majoria de russos semblen acostumats a això. També recorda que han perdut la majoria de serveis com iCloud o Netflix. I assegura que "tothom a Rússia va servir una VPN (per poder-se connectar). Instagram, que va ser bloquejat, continua essent actiu". Però no tothom té les eines per accedir o connectar-se a una VPN, amb la qual cosa, el periodista insisteix que molta gent està desconnectada. Viatjar, diu, sigui nacionalment o internacionalment, s'ha encarit moltíssim. Cal mencionar que, a conseqüència del coronavirus, el turisme intern es va potenciar molt. 

 

Imatge principal: el president de Rússia, Vladímir Putin / Efe