El Ministeri de Defensa de Rússia ha anunciat aquest dissabte que suspèn la seva participació en els acords per exportar cereals ucraïnesos. Segons el govern rus, aquesta decisió s'ha pres arran d'un "atac terrorista contra vaixells de la flota del mar Negre i vaixells civils" per part de l'exèrcit d'Ucraïna, aquesta matinada a la badia de Sebastòpol. Les autoritats ucraïneses no han confirmat l'existència ni l'autoria d'aquest atac, que ha servit de pretext al Kremlin per retirar-se del pacte què van arribar el mes de juliol amb Ucraïna i Turquia per desencallar la sortida de milions de tones de gra a través del mar Negre.

tuit embajada rusa en España

Rússia ha denunciat a través de la portaveu del Ministeri d'Afers exteriors, María Zajárova, que Londres està directament implicat en l'atac a Sebastòpol. "Rússia té intenció de cridar l'atenció a la comunitat mundial, inclòs el Consell de Seguretat de l'ONU, sobre una sèrie d'atacs terroristes contra la Federació Russa en el mar Negre i el mar Bàltic i en els quals està implicat Regne Unit", ha ressenyat. Així doncs, Zajárova ha anunciat que la diplomàcia russa juntament amb "òrgans competents" estudiarà "passos pràctics" amb relació a la participació d'especialistes britànics en l'atac d'avui contra Sebastòpol, que alberga la principal base de la Flota russa del mar Negre. En vista d'aquests fets, la diplomàtica ha afegit que, "la part russa no pot garantir la seguretat dels vaixells mercants" que participen en l'acord per a l'exportació de gra i "suspèn el seu compliment de manera indefinida". "Les instruccions pertinents han estat impartides als representants russos en el Centre de Coordinació Conjunt d'Istanbul, que controla el transport dels aliments ucraïnesos", ha apuntat. 

Atac amb drons a Sebastòpol

L'atac ha començat aquest dissabte les 4:20 hores de Sebastòpol i han participat "nou vehicles aeris no tripulats, així com set drons marins autònoms". El portaveu militar rus, el general Igor Konashenkov, ha confirmat danys menors i ha afegit que quatre vehicles marins no tripulats han estat destruïts amb armament naval i aviació naval de la Flota del Mar Negre. "Tres vehicles més han estat destruïts a l'interior del port", segons el seu balanç. Diversos mitjans vinculats al Kremlin han revelat que el govern rus creu que "els preparatius per l'atac han estat dirigits per especialistes britànics". "La preparació d'aquest atemptat terrorista i la capacitació dels militars del 73è Centre Especial ucraïnès d'operacions marítimes ha estat realitzat per especialistes britànics que es troben a la ciutat d'Ochákov, a la província ucraïnesa de Nikolaev", segons Moscou, que assegura que aquests especialistes estarien implicats en els atacs contra els gasoductes Nord Stream 1 i Nord Stream 2. 

La resposta d'Ucraïna

El ministre d'Afers Exteriors d'Ucraïna, Dmitro Kuleba, ha acusat Moscou d'utilitzar "un fals pretext" per suspendre l'acord per l'exportació de cereals a través del mar Negre. Kuleba ha assegurat a través del seu compte de Twitter que el govern ucraïnès ja havia advertit que el Kremlin ja planejava "arruïnar" la iniciativa impulsada per l'ONU i per Turquia. "Ara Moscou usa un fals pretext per bloquejar el corredor de gra que garanteix la seguretat alimentària de milions de persones", ha lamentat.  A més, ha fet una crida a tots els Estats "perquè exigeixin a Rússia que posi fi als seus jocs de la fam i renovi el seu compromís amb les seves obligacions".

Converses entre l'ONU i Rússia 

L'ONU ha afirmat aquest dissabte que està en contacte amb les autoritats russes després de l'anunci de Moscou de suspendre l'acord d'exportació de cereals, i ha demanat contenció per preservar la iniciativa. "Hem vist les informacions sobre la Federació Russa respecte a la suspensió de la seva participació i estem en contacte amb les autoritats russes sobre aquest assumpte", ha dit en una breu nota de reacció el portaveu de l'organització, Stéphane Dujarric. 

"És vital que totes les parts s'abstinguin de qualsevol acció que pugui posar en perill l'acord", ha advertit Dujarric, que ha assenyalat que és un "esforç humanitari que clarament està tenint un impacte positiu en l'accés al menjar de milions de persones en el món".