Rússia ha acusat la Marina britànica de ser responsable de les explosions que van provocar diverses fuites en els gasoductes Nord Stream 1 i 2 en aigües del Mar Bàltic el passat mes de setembre. El Ministeri de Defensa rus ha apuntat en un comunicat que "segons la informació disponible, van ser representants d'aquesta unitat de la Marina britànica els que van participar en la planificació, preparació i execució d'un atac terrorista en el mar Bàltic el 26 de setembre d'enguany". Segons la nota, enviada aquest migdia, aquesta unitat de l'Armada del Regne Unit és la mateixa que, acusen, d'haver participat en un altre "atac terrorista" contra diversos vaixells de la flota russa en el mar Negre aquesta matinada, prop de Sebastòpol.

Des de Moscou no s'ha aportat cap mena de prova que vinculi al Regne Unit amb el sabotatge al Nord Stream, que des de l'inici de les fuites el Kremlin ha afirmat que es tractava d'un atac deliberat des d'Occident. Per la seva banda, tant la Unió Europea com els Estats Units han atribuït les fuites a un sabotatge, però sense apuntar directament a Rússia.

La resposta del Regne Unit

Un antic oficial de la Marina Britànica ha respost a aquest atac i l'ha definit com "una pura mentida". L'antic vicealmirall, Chris Parry, en declaracions a Sky News ha afirmat que "tots sabem que ho van fer els russos". "Sempre cal sospitar del que diu el Ministeri de Defensa. Difícilment es pot considerar que sigui el Ministeri de la Veritat", ha afegit. Parry ha insistit en el fet que la propaganda russa sempre acusa tothom de fer el que ells han fet. "Ni la Marina Real ni ningú de la indústria marítima britànica té capacitat per a volar aquests conductes", ha apuntat. 

A banda, un portaveu del departament de Defensa britànic en declaracions a Reuters, ha afirmat que "per distreure de la desastrosa actuació que està protagonitzant en la invasió il·legal d'Ucraïna, el Ministeri de Defensa està llançant acusacions falses d'una dimensió èpica". A més, ha assegurat que aquesta "història inventada diu més sobre els arguments que hi ha al govern rus que sobre Occident". 

El sabotatge al Nord Stream 1 i 2

El Nord Stream és un conjunt de gasoductes que connecten Rússia amb Alemanya, amb una longitud de 1.224 quilòmetres, i junts tenen la capacitat de transportar 110.000 milions de metres cúbics de gas a l'any. Es creu que almenys 50 metres del conducte van quedar destruïts a conseqüència de les "potents explosions" que van causar fins a quatre esquerdes, segons la investigació de la Policia danesa. Cada canonada té uns quatre centímetres de gruix i està coberta per 11 centímetres de formigó, fent que cadascuna d'elles tingui un pes de gairebé dues tones, és per aquesta raó que els experts consideren poc probable que es produeixin accidentalment quatre fuites simultànies en ubicacions properes. Les canonades que van patir els atacs es troben en una situació "gairebé irreparable" i el més probable és que cap d'elles pugui tornar a utilitzar-se. Les autoritats daneses, alemanyes i sueques treballen per esclarir els fets, però de moment no hi ha cap resultat concret que s'hagi publicat. Els dirigents occidentals no han acusat directament a Rússia per aquest incident, la UE recurrentment retreu a Moscou que utilitzi el gas i el seu subministrament com una arma.