El president rus, Vladímir Putin, ha posat aquest cap de setmana en alerta màxima les seves forces de dissuasió nuclear. El seu homòleg als EUA, Joe Biden, ja ha dit que no començarà una guerra atòmica perquè ningú la podria guanyar i les conseqüències serien brutals per a tothom. De moment, però, Putin no fa marxa enrere. 

Què vol dir però forces de dissuasió nuclear? Paradoxalment, es fa servir per parlar d'armes que no es farien servir mai, però que el simple fet de posseir-les ja ofereix la capacitat de dissuadir un altre país d'un atac. I sobre el paper, Rússia és el país amb més poder perquè és la primera potència nuclear del món. Durant la guerra freda aquests conceptes es feien servir molt, un període que podria haver agafat embranzida en les últimes setmanes. Aleshores, els EUA i Rússia competien per ser els primers en la creació i construcció d'armes nuclears (entre altres coses). En aquell moment, Washington ja feia servir aquesta estratègia de discussió nuclear. Ara, Rússia segueix el mateix camí. Bàsicament, el que ha dit és que Rússia estarà preparada per respondre si els EUA i altres aliats de l'OTAN continuen posant sancions o si intenten ajudar Ucraïna, constata La Vanguardia. 

L'armament nuclear de Rússia

Rússia és la potència amb l'arsenal nuclear més gran del món. Tal com destaca el mateix diari, que recull dades de l'Institut Internacional d'Estocolm per a la Investigació de la Pau (SIPRI), té 1.625 caps nuclears desplegats, i se n'hi ha de sumar 2.870 més d'emmagatzemats i 1.760 de caràcter estratègic. En total, sumen 6.255 caps nuclears. Part d'aquesta capacitat nuclear estava situada a Ucraïna, però quan es va dissoldre l'antiga URSS, el país hi va renunciar per garantir la seva independència i integritat territorial. El mateix diari recorda que l'any 2018, Putin va presentar el míssil balístic Sarmat amb "abast pràcticament il·limitat" i que convertia en "inútil" l'escut antimíssils dels EUA. Més tard va presentar l'Avangard, també amb aquestes capacitats. 

Els EUA i altres potències nuclears

Els EUA poden plantar cara a Rússia. Tenen fins a 1.800 caps nuclears desplegats, i també segons dades del SIPRI, que recull La Vanguardia, en té uns 5.550 més. Però a la capacitat dels EUA se li pot sumar la dels seus aliats. França en té 290, i el Regne Unit 260. Israel en té 90. També tenen armes nuclears la Xina (350), Pakistan (165), Índia (156) i Corea del Nord, que tindria una capacitat de construir entre 40 i 50 caps nuclears. 

Bielorússia ja no és país no nuclear

En aquest panorama global, també podria entrar en joc Bielorússia. La intel·ligència ucraïnesa suggereix que aquest país està mostrant "preparació per tal vegada participar directament" en la invasió russa, "a més de permetre que els russos facin servir el seu territori i travessar la frontera cap a Ucraïna", ha dit a la CNN un funcionari del govern ucraïnès. Una segona font propera al govern ucraïnès li ha dit a la CNN que, a més de la informació d'intel·ligència ucraïnesa, l'administració Biden també ha transmès a Kíev que Bielorússia s'està preparant per envair. 

A més, Bielorússia ha assenyalat que renunciaria al seu estatus no nuclear. Les autoritats han dit que aquesta nova mesura ha estat avalada per un referèndum que s'ha dut a terme aquest diumenge. La nova Constitució amb un 65,16% dels vots a favor i més del 78,61% de participació del referèndum rebutjat per l'oposició i segons dades oficials. Per ara, els líders occidentals no reconeixeran la legitimitat de la votació del diumenge. En una declaració al gener, la missió dels Estats Units davant l'Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE) ha descrit el referèndum com "un camí a seguir ni viable, ni creïble per a Bielorússia".

Així, tot fa pensar que hi ha poder nuclear suficient perquè qualsevol punt de tensió faci activar (encara més alarmes) de perill. 

 

Imatge principal: militants de Kíev proven armament / Efe