El president de Rússia, Vladímir Putin, ha signat un decret en virtut del qual estableix el 8 de juliol com el Dia de la Família, l'Amor i la Fidelitat, segons consta al document publicat aquest dimarts al portal d'informació legal. "A fi de preservar els valors familiars tradicionals i l'educació espiritual i moral dels nens i joves, decideixo instituir el Dia de la Família, l'Amor i la Fidelitat, i celebrar-ho el 8 de juliol", recull el decret.

Putin, que es va divorciar de Liudmila Pútina el 2013 després de 30 anys de matrimoni, ha carregat diverses vegades contra les polítiques europees liberals, ja que considera que aquestes destrueixen els valors tradicionals de la família i de la joventut. El mandatari rus no accepta l'homosexualitat i només concep el matrimoni entre dues persones de sexe diferent. Una de les esmenes constitucionals de la reforma de la Carta Magna adoptada el 2020 defineix el matrimoni com la unió exclusiva entre un home i una dona. Putin va advertir durant la campanya per impulsar la reforma de la Constitució que, mentre ell fos president, mai no legalitzaria els matrimonis entre persones del mateix sexe.

El Kremlin també ha rebutjat regularitzar les unions de persones del mateix sexe a Rússia després del dictamen del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH), que va exigir al país respectar els drets de les persones LGBTI i va recomanar proporcionar un marc legal per a aquestes relacions. A Rússia també hi ha una llei condemnada pel TEDH que castiga la "propaganda gai" entre menors.

El conflicte podria acabar 'avui' si els nacionalistes ucraïnesos es rendeixen

Paral·lelament a la declaració del mandatari rus, el Kremlin ha constat que la campanya militar a Ucraïna pot acabar avui mateix si Kíiv ordena als "nacionalistes" que deposin les armes i compleixin les condicions de Moscou, ha dit el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov. "La part ucraïnesa pot posar fi a tot això abans que s'acabi el dia", ha assenyalat a la roda de premsa diària. "Necessitem una ordre perquè les unitats nacionalistes i l'Exèrcit ucraïnès deposin les armes. I necessitem que es compleixin totes les condicions de la Federació russa", ha afegit, sense esmentar que va ser Rússia la que va començar la campanya bèl·lica al país veí.

"Tota la resta són només especulacions del cap d'Estat d'Ucraïna", ha indicat Peskov. El portaveu va ser preguntat per unes declaracions del president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, davant els líders del G7, a qui va dir per videoconferència que voldria que s'acabés el conflicte abans de final d'any, abans que comenci l'hivern.

Peskov ha reiterat que l'Exèrcit rus s'orienta per les declaracions del president rus, que sosté que la campanya bèl·lica a Ucraïna "marxa d'acord amb el pla i està aconseguint els seus objectius" d'"alliberar" el Donbass. A la pregunta de si Rússia té una data aproximada per a la fi de la intervenció militar a Ucraïna, el portaveu va respondre amb un "no".

 

Imatge principal: el president rus, Vladímir Putin, durant la desfilada militar del Dia de la Victòria, el passat 9 de maig / Europa Press