La maquinària per rebre els 40 líders internacionals a la cimera de l'OTAN que se celebra aquesta setmana a Madrid està acabant de perfilar tots els detalls. Rússia, Ucraïna i la Xina seran temes que estaran sobre la taula. Però també es parlarà de la situació dels països bàltics i del veto de Turquia a Suècia i Finlàndia. El Kremlin ha afirmat que l'OTAN demostra que busca la confrontació i revela la seva essència agressiva en apropar les seves estructures militars a les fronteres de Rússia, i per això el país planeja enfortir el seu flanc occidental. "L'OTAN és un bloc força agressiu, un bloc creat per a la confrontació, que continua demostrant la seva essència en complir la seva tasca per defecte d'acostar la seva infraestructura a les nostres fronteres", ha subratllat el portaveu de la Presidència russa, Dmitri Peskov, a la roda de premsa diària.

Peskov ha contestat així una pregunta sobre les declaracions del secretari general d'OTAN, Jens Stoltenberg, sobre l'increment de les forces d'alta disponibilitat de l'Aliança a "més de 300.000" efectius. Ha afegit que l'acostament de les estructures militars a les fronteres de Rússia és un procés que ja dura més de dos decennis i no ha cessat. "Us recordo que el nostre Ministeri de Defensa elabora plans per enfortir les fronteres occidentals a la llum dels nous perills que es generen amb aquestes accions de l'Aliança", ha dit el portaveu.

Stoltenberg, ha assegurat aquest dimarts al president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, que la cimera de l'Aliança que comença aquest dimecres a Madrid "intensificarà" el suport al seu país tant a curt com a llarg termini. "Vaig parlar amb el president Zelenski sobre la guerra d'agressió de Rússia. A la nostra cimera de l'OTAN intensificarem el suport al nostre estret soci Ucraïna, ara i a llarg termini", va indicar Stoltenberg a Twitter.

Rússia diu que no ha atacat el centre comercial de Krementxuk

Rússia ha afirmat que no va atacar amb míssils el centre comercial de Krementxuk, al centre d'Ucraïna, sinó un magatzem amb armes i municions dels EUA i de països europeus, que van detonar i van provocar "un incendi" en aquest edifici annex. "El 27 de juny, a la ciutat de Kremenchuk, les Forces Aeroespacials Russes van llançar un atac amb armes aèries d'alta precisió contra un magatzem amb armes i municions dels EUA i països europeus al territori d'una planta de maquinària viària", ha assenyalat el Ministeri de Defensa.

El portaveu Ígor Konashénkov, ha afirmat en el seu comunicat bèl·lic del matí que, com a resultat, "les armes i municions de fabricació occidental emmagatzemades per al seu posterior enviament a les tropes ucraïneses al Donbass van ser aconseguides". "La detonació de municions emmagatzemades va provocar un incendi en un centre comercial que no estava en funcionament ubicat al costat de la planta", ha afirmat.

La UE condemna l'atac

De moment, la Unió Europea va titllar aquest dimarts d'"inacceptable" i de "crim de guerra" l'atac amb míssils per part de Rússia sobre el centre comercial, on, fins ara, s'han comptabilitzat 18 morts i 36 desapareguts. En un comunicat, l'alt representant d'Afers Estrangers, Josep Borrell, ha condemnat l'atac "en els termes més ferms possibles" i ha expressat els seus condols amb les víctimes i les seves famílies per un acte en què Moscou "carrega amb tota la responsabilitat".

 

Imatge principal: el president rus, Vladímir Putin, en una trobada virtual amb els líders dels BRICS / Efe