Rússia ha negat tota vinculació amb el projecte de llei d'agents estrangers aprovat en primera lectura pel Parlament de Geòrgia i que ha suscitat massives protestes de l'oposició, que ho denuncia com una "llei russa". "Per cap motiu es pot dir 'rus' aquest projecte de llei", ha dit el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, a la roda de premsa diària. Ha recordat que els Estats Units van ser el primer país que van començar a preocupar-se de la "higiene de la política interna" i van aprovar una llei d'agents estrangers.

"Ara és una pràctica normal a molts Estats, no és russa", ha subratllat Peskov, que va explicar que els països adopten mesures per protegir-se de la influència estrangera en la seva política interna. L'oposició georgiana sosté que amb l'aprovació de la llei d'agents estrangers el Govern busca tenir un instrument per silenciar els dissidents amb sancions draconianes, "tal com passa a Rússia". Peskov ha indicat que les manifestacions contra l'aprovació la llei busquen provocar "ànims antirussos" i que es tracta d'"impulsos que segurament provenen de l'exterior".

Protestes dins i fora del Parlament

Milers de georgians han bloquejat aquest dilluns la cèntrica avinguda Rustaveli a Tbilissi, la capital de Geòrgia, per protestar contra els debats al Parlament del projecte conegut com a llei d'agents estrangers, promogut pel partit governant Somni Georgià. A la protesta, que ha transcorregut sota el lema de "No a la llei russa", els manifestants han portat banderes de Geòrgia i la Unió Europea.

El diputat opositor Levan Jabeishvili, líder de l'opositor Moviment Nacional Unit, fundat per l'empresonat expresident georgià Mikhaïl Saakaixvili, ha exigit "retirar aquest projecte, igual que va ser retirat el març de l'any passat una proposta similar després de les protestes massives" dels seus detractors. "Hi haurà protestes de nou! Deixin-nos arribar amb calma a les eleccions parlamentàries del 26 d'octubre", ha destacat. Per part seva, l'exdefensora del poble georgià, Ninó Lomdzharia, ha declarat que "el Parlament no aprovarà aquesta llei, el poble de Geòrgia no ho permetrà. No vendrem Geòrgia a Rússia".

Els debats al Comitè Jurídic del Parlament de Geòrgia s'han celebrat al llarg de tota la jornada, sota la presidència del líder de la majoria parlamentària, Mamuka Mdinaradze. "No hi ha arguments que provin que es tracta de la llei russa, que sigui una mala llei", ha asseverat. Durant les sessions de dilluns les tensions van desembocar en un atac del diputat opositor Alexandr Elisashvili, del partit Ciutadans, que va colpejar Mdinaradze, i després va ser expulsat de la seu de l'òrgan legislatiu. La setmana passada, el primer ministre georgià, Irakli Kobajidze va afirmar durant una reunió del govern que les autoritats "només coneixen el 18% de les fonts i objectius de finançament de les organitzacions no governamentals al país".

Què diu la polèmica llei?

Aquesta nova llei, que vol tornar-se a intentar aprovar, requeriria que les organitzacions que acceptin fons de l'estranger es registrin com a "agents estrangers". La mesura és vista com una amenaça per a la societat civil i la llibertat dels mitjans de comunicació. El projecte de llei proposat, si s'aprova, requeriria que les organitzacions georgianes, incloses les ONG o mitjans, que reben més del 20% del finançament de l'estranger, es registrin com a agents estrangers o enfrontin sancions, sent una llei semblant a les imposades per Putin a Rússia.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!