Rússia no s'arronsa i davant del terreny recuperat per Ucraïna, des del Kremlin asseguren que també han reforçat i recuperat territori. L'Exèrcit rus ha avançat als fronts de Donetsk i Khàrkiv, a l'est d'Ucraïna, segons ha informat aquest dijous el Ministeri de Defensa de Rússia al comunicat de guerra.

"Al front de Donetsk, les unitats de l'agrupació militar 'Sud' (...) van rebutjar quatre atacs de l'Exèrcit ucraïnès a prop de les localitats de Zaliznyanske, Staromijailivka i Krasnohirivka. Els grups d'assalt van dur a terme accions ofensives reeixides i van millorar les seves posicions a la primera línia", ha declarat el portaveu de Defensa, Ígor Konaixénkov.

A més, també ha destacat que al front de Kupiansk, de la regió oriental de Khàrkiv, "les unitats de l'agrupació 'Occident' van millorar les seves posicions en primera línia amb suport de l'aviació i l'artilleria".

Segons Konaixénkov, les baixes ucraïneses a Donetsk van ascendir a 310 militars, a més de perdre un tanc, tres blindats, nou automòbils i un obús D-20. A Kupiansk, on les forces russes van rebutjar sis atacs de l'Exèrcit ucraïnès, les baixes enemigues van pujar a 125 militars, a més de dos blindats, dos tot terrenys, un morter autopropulsat Tiulpan, un obús M777 i una peça d'artilleria autopropulsada M10.

Els russos i els drons

Els drons han agafat un paper important en la guerra d'Ucraïna. Moscou ha acusat Kíiv de ser atacada per drons. En aquest sentit, el Kremlin ha posat fil a l'agulla. Els russos ja poden alertar les autoritats sobre la presència de drons o grups sabotejadors a través d'una aplicació mòbil, han informat avui els mitjans locals.

L'aplicació, batejada amb el nom de "Radar", de moment està disponible només per a baixar als telèfons amb sistemes Android. "Si els usuaris veuen objectes sospitosos, com drons, o grups de sabotejadors, poden obrir l'aplicació, col·locar el telèfon en direcció a l'objecte en qüestió, seleccionar-lo i prémer el botó 'Enviar'", han explicat els autors de la iniciativa del Front Popular rus, plataforma electoral del cap del Kremlin.

L'avís és rebut immediatament pels òrgans de seguretat que procediran a fer la inspecció pertinent, han afegit. La companyia Apple no ha donat fins ara el seu vistiplau a la difusió de l'aplicació russa als seus dispositius a causa de les sancions contra Moscou per la guerra a Ucraïna.

Segons el Front Popular, la idea sobre la creació de l'aplicació va sorgir després de l'augment dels atacs ucraïnesos amb drons contra localitats russes, així com intents d'entrada de grups de sabotejadors.

Només aquest dimecres les autoritats de la regió de Briansk, a la frontera amb Ucraïna, van informar de dues temptatives d'incursió en territori rus de grups armats ucraïnesos.

 

 

Imatge principal: el president rus, Vladímir Putin, durant una reunió / Efe