Rússia ha anunciat avui l'expulsió de tres diplomàtics d'Eslovàquia, dos de Lituània i un de Letònia i un altre d'Estònia, en resposta a mesures similars adoptades per aquests països contra personal diplomàtic rus.

El Ministeri d'Afers Estrangers de Rússia ha informat en sengles comunicats que els set diplomàtics declarats persona non grata hauran d'abandonar el país en un termini de set dies.

Els ambaixadors de Letònia, Lituània i Eslovàquia, així com l'encarregat de negocis de la delegació estoniana han estat citats aquest dimecres a la seu del Ministeri d'Exteriors, on se'ls ha comunicat la mesura.

Al cap de la delegació eslovaca a Moscou, Ľubomír Rehák, "se li ha indicat que la decisió de les autoritats d'Eslovàquia de solidaritzar-se falsament amb la República Txeca a la seva campanya provocadora antirussa danya les tradicionals relacions d'amistat russoeslovaques", segons la diplomàcia russa.

Expulsió de diplomàtics russos

Igual com a l'ambaixador eslovac, als caps de missions diplomàtiques dels països bàltics se'ls ha presentat una protesta per l'"expulsió sense fonament" de diplomàtics russos.

Segons Exteriors, Lituània, Letònia i Estònia "continuen una política obertament hostil" cap a Moscou, "escudant-se en aquest cas en una pseudosolidaritat amb les accions infundades de la República Txeca contra Rússia".

Les expulsions de la República Txeca

Fa dues setmanes, el Govern de la República Txeca va expulsar 18 funcionaris de l'Ambaixada de Rússia a Praga, acusats de ser agents dels serveis d'intel·ligència russos, el que va desencadenar un intercanvi d'expulsions de diplomàtics.

A la crisi sense precedents amb la República Txeca, li van seguir llavors expulsions de diplomàtics russos de tots els països d'Europa de l'est membres de la Unió Europea menys Hongria: Romania, Bulgària, Eslovàquia, Polònia, així com les tres repúbliques bàltiques: Letònia, Lituània i Estònia, a més d'Ucraïna.

 

Foto principal: El president de Rússia, Vladimir Putin / EFE

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat