Rússia suspèn la seva participació en el tractat de desarmament nuclear INF en resposta a la mesura similar adoptada pels Estats Units, segons ha anunciat aquest dissabte el president rus, Vladímir Putin. "Donarem una resposta simètrica als EUA. Els nostres socis nord-americans van anunciar que suspenen la seva participació en el tractat; doncs també ho fem nosaltres", ha dit el líder rus en una reunió amb els ministres d'Exteriors rus, Serguéi Lavrov, i de Defensa, Serguéi Shoigú.

Putin ha assenyalat que fa anys que els EUA ignoren les iniciatives russes sobre el desarmament i "tot el temps busquen pretextos per desmuntar el sistema de seguretat existent". Així mateix, ha demanat als responsables d'Exteriors i de Defensa de no iniciar noves negociacions sobre això amb els EUA fins que "els socis nord-americans madurin per portar un diàleg consistent i en igualtat de condicions" sobre un assumpte que és "molt important tant per a nosaltres com per als nostres socis i la resta del món".

Alhora, ha desmentit que Rússia tingui intenció ara de participar una nova cursa armamentista amb Washington: "No hem ni ens deixarem arrossegar a una cursa armamentista costosa". Per la seva part, Lavrov ha assenyalat que Moscou "va provar de fer tot el possible per salvar el tractat (INF), tenint en compte el seu significat per a la seguretat estratègica a Europa i al món".

En el seu moment, els EUA en van donar de termini a Rússia fins a 2 de febrer per complir de manera "verificable" l'INF, ultimàtum que va ser rebutjat per les autoritats russes, que van acusar Washington d'augmentar el risc d'una guerra nuclear al món en abandonar tractats de desarmament claus per a la seguretat internacional. El govern nord-americà focalitza les seves acusacions concretament al míssil 9M729, que asseguren que té un abast superior als 500 km, fet que violaria el tractat INF, el qual censura els projectils d'abast entre 500 i 5.000 km. Rússia afirma que l'abast és de 480 km.