ÚLTIMA HORA |  Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna
Qualsevol comboi amb material militar que arribi a Ucraïna serà un "objectiu legítim" de l'exèrcit rus. Així ho ha advertit  el viceministre d'Afers Exteriors de Rússia,  Serguei Riabkov en una entrevista a la televisió Pervi Kanal, poques hores després que el president dels Estats Units, Joe Biden, hagi reiterat que no s'involucraran directament amb el conflicte, però que si Rússia ataca un país de l'OTAN, acabarà provocant una Tercera Guerra Mundial. En la mateixa conversa, Riabkov ha reconegut que hi segueix havent contacte amb les autoritats dels EUA, també a través de la seva Ambaixada a Washington, i que ja se'ls ha comunicat aquesta decisió del Kremlin. "Els hem advertit que la seva operació per subministrar armes a Ucraïna no només és una decisió perillosa, sinó també un moviment que converteix els combois corresponents en objectius legítims", ha detallat el viceministre rus. En aquest sentit, el polític ha volgut recordar les conseqüències que poden sorgir en el context de la "transferència irreflexiva" a Kíiv d'armes com ara els sistemes de míssils antiaeris portàtils i els míssils antitancs. 

Ahir divendres i seguint la línia del que ja havia anat suggerint Margarita Robles durant la setmana, el ministre d'Exteriors, José Manuel Albares, va confirmar que Espanya enviaria més armament a Ucraïna. El màxim representant diplomàtic espanyol va subratllar que es tracta de "material defensiu" perquè l'Exèrcit d'Ucraïna "defensi la seva sobirania i la seva població indefensa" de la invasió de la Rússia de Putin. A diferència del primer enviament, Albares no ha volgut detallar quin material s'enviarà: "Com menys en parlem, millor serà per ajudar a Ucraïna". En aquest cas, des d'Unidas Podemos no s'han fet declaracions en contra de l'enviament com va passar en la primera ocasió, fet que apunta que la crisi que es va obrir per aquest tema dins del govern de coalició ja està superada. 

Tercera Guerra Mundial? 

Amb les tropes russes acostant-se de cada cop més a la frontera de la Unió Europea a Ucraïna, mentre es continua assetjant Mariúpol i l'exèrcit a pocs quilòmetres de Kíiv,  Joe Biden  ha advertit que un conflicte directe entre Rússia i l'OTAN seria el desencadenant d'una Tercera Guerra Mundial. Per això, el president dels Estats Units ha reiterat en les últimes hores el seu rebuig a no intervenir en el conflicte, per evitar precisament aquesta "confrontació directa". En altres ocasions, Biden ja havia rebutjat públicament la idea que les tropes nord-americanes entressin en combat contra els soldats russos i la majoria de membres de l'OTAN també han ignorat les demandes del president Volodímir Zelenski d'establir una zona d'exclusió aèria a Ucraïna. Consideren que fer-ho podria suposar estendre el conflicte a la resta d'Europa. Davant aquestes declaracions el Kremlin contraataca, assegurant que els combois que enviïn material amb material armamentístic, vingui d'on vingui, serà considerat un objectiu legítim. 

En la mateixa en què s'han pronunciat diferents responsables del Kremlin, Riabkov ha insistit a dir que els Estats Units és realment la "font de màxima tensió en l'escenari internacional" i concretament en aquest conflicte, "més enllà dels termes materials, només donant suport al règim criminal de Kíiv". Anant més enllà, el viceministre ha arribat a desvincular les sancions que s'han aplicat contra Rússia per haver envaït Ucraïna, ja que considera que aquestes mesures eren quelcom que els Estats Units preveien des de feia temps i ara han trobat l'excusa per fer-les efectives. 

Sistema d'alertes

Mentrestant, Kíiv es prepara per un atac imminent de les tropes russes, perquè aquestes estan a uns 25 quilòmetres de la capital ucraïnesa. Precisament per alertar la població dels atacs de l'aviació russa, Google ha anunciat que incorporarà als telèfons Android un sistema d'alertes de bombardejos similar a les que reben els seus usuaris en casos de catàstrofes naturals o atemptats, que ja funcionen. Ho ha explicat el president d'Afers Globals i Director Jurídic de Google, Kent Walker, que ha detallat que es tracta d'una petició del govern ucraïnès, amb el qual han col·laborat per posar-lo en marxa. "Aquesta feina és suplementària al sistema d'alertes d'atacs aeris ja existent i es basa en alertes que ja proporciona el govern ucraïnès", ha especificat.

A la imatge principal, el primer avió espanyol amb material de defensa per a Ucraïna s'enlaira en direcció Polònia / Europa Press