ÚLTIMA HORA | Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna

Espanya continuarà enviant armes a la resistència ucraïnesa. Ja hi va obrir la porta aquest dimecres la ministra de Defensa, Margarita Robles, i ho ha confirmat aquest divendres el ministre d'Exteriors, José Manuel Albares. En una entrevista aquest matí a TVE, el màxim representant diplomàtic espanyol ha subratllat que es tracta de "material defensiu" perquè l'Exèrcit d'Ucraïna "defensi la seva sobirania i la seva població indefensa" de la invasió de la Rússia de Putin. A diferència del primer enviament, Albares no ha volgut detallar quin material s'enviarà: "Com menys en parlem, millor serà per ajudar a Ucraïna". La crisi amb Podemos per aquest enviament d'armes ja sembla superada.

Ara fa una setmana, van sortir els dos primers avions espanyols, de l'Exèrcit de l'Aire, amb armament ofensiu per Ucraïna des de la base aèria de Los Llanos, a Albacete, amb destí a Polònia, des d'on van ser lliurades a les autoritats ucraïneses. En total, el govern espanyol va lliurar 1.370 llançagranades C-90 anticarro, metralladores lleugeres en un nombre no especificat, i 700.000 cartutxos de fusell i metralladora. Llavors ja es preveia que no seria l'únic enviament al marge del mecanisme unitari de la Unió Europea.

 

Aquest mateix dimecres, en comissió al Congrés dels Diputats, Margarita Robles ja va deixar clar que continuarien subministrant material ofensiu a Ucraïna "si ho necessita". Va defensar que Espanya estava disposada a enviaments addicionals "dins les seves possibilitats" amb l'objectiu d'"ajudar a la defensa heroica que estan fent els ucraïnesos". Durant la comissió, Unidas Podemos va expressar suport al govern "amb alguna discrepància". De fet, aquest enviament d'armes va obrir una crisi dins del govern de coalició espanyola, amb la ministra Ione Belarra parlant de "partits de la guerra", en referència al PSOE.

Ara les aigües estan calmades després que Podemos decidís recular i, com la vicepresidenta Yolanda Díaz, tanqués files amb el president Pedro Sánchez. La portaveu de Podemos, Isa Serra, assegurava aquest dilluns que "estem en temps molt difícils" i que "Sánchez compta amb el nostre suport encara que no pensem igual". I hi insistia en una resposta posterior: "Sánchez sap que en aquests moments difícils pot comptar amb Podemos, encara que tinguem diferències". També va descartar la sortida de l'executiu central.

El pla de Sánchez

La invasió russa d'Ucraïna té i tindrà conseqüències en multitud d'àmbits. És per això que ha passat a ser l'element central de la conferència de presidents que se celebrarà aquest diumenge a La Palma, on assistirà el president Pere Aragonès. Allà, el govern espanyol plantejarà una sèrie de mecanismes per fer-hi front, segons l'esborrany al qual ha tingut accés ElNacional.cat. Es treballa en quatre àmbits: l'ajuda humanitària, l'acollida i protecció de refugiats, les mesures d'impacte socioeconòmic i la ciberseguretat. El document que busca l'acord comença amb una prèvia: "La condemna més enèrgica a l'agressió militar il·legal, no provocada i injustificada de la Federació de Rússia contra Ucraïna, així com la participació de Bielorússia en aquesta agressió".