Rússia implora la via diplomàtica per a un conflicte que li queda lluny, però alhora a prop. El Kremlin ha fet una crida aquest dilluns a Israel i l'Iran perquè solucionin les seves diferències "exclusivament" per mitjans diplomàtics, després que Teheran llancés dissabte un atac massiu amb míssils i drons contra territori israelià. "Advoquem perquè totes les diferències se solucionin exclusivament per mitjans polítics i diplomàtics", ha destacat Dmitri Peskov, portaveu del Kremlin, durant la seva roda de premsa diària. Peskov ha subratllat que el Kremlin, estret aliat de l'Iran, està "extremadament preocupat" per la recent escalada de tensió a l'Orient Mitjà. "Fem una crida a tots els països de la regió a la moderació. Una escalada més gran no respon als seus interessos", ha comentat.

Des del febrer del 2022, Rússia bombardeja Ucraïna amb els drons iranians Shahed, els mateixos que Teheran ha fet servir per atacar territori israelià. L'atac de l'Iran contra Israel, en què, segons Tel-Aviv, van ser utilitzats més de 300 drons, míssils balístics i de creuer es va produir dues setmanes després d'un bombardeig al consolat iranià a Damasc, en què van morir diversos membres de la Guàrdia Revolucionària iraniana, i del qual Teheran responsabilitza Israel.

Rússia va lamentar diumenge que el Consell de Seguretat de l'ONU no hagués pogut "reaccionar adequadament a l'atac a la missió consular iraniana" a causa de la posició d'Occident. Segons Moscou, "l'atac (contra Israel) es va dur a terme en el marc del seu dret a l'autodefensa, en virtut de l'article 51 de la Carta de l'ONU", en resposta als atacs contra objectius iranians a la regió, incloent-hi l'atac a l'edifici del departament consular de l'ambaixada de l'Iran a Damasc l'1 d'abril, "que el nostre país va condemnar enèrgicament".

Israel refreda la possibilitat d'una represàlia

Israel ha refredat la possibilitat d'una represàlia imminent contra l'Iran. Sembla que Israel hauria cedit a les pressions dels Estats Units, que exigien contenció. Membres ultradretans del govern de coalició han demanat una resposta contundent de l'estat hebreu. Malgrat tot, ara per ara, els EUA han deixat clar que no donaran suport a una escalada del conflicte. 

Tanmateix, l'ambaixador d'Israel davant l'ONU, Gilad Erdan, ha destacat aquest mateix diumenge que el seu país es reserva el dret a les represàlies, malgrat les crides del secretari general i de tots els països a una desescalada. "Aquest atac ha travessat totes les línies vermelles i Israel es reserva el dret legal a respondre-hi. No som la granota a l'aigua bullent: som una nació de lleons", ha volgut deixar clar Erdan en el seu discurs davant el Consell de Seguretat. S'espera que el gabinet de guerra d'Israel es torni a reunir aquest dilluns a les 14.00 hores, una hora menys a Catalunya.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!