El Kremlin ha avisat aquest dijous que existeix “un risc enorme” de xoc armat entre potències nuclears, en l’actual context de guerra a Ucraïna, que va començar amb la invasió de Rússia l’hivern passat. Segons informa l’agència Efe, el govern rus ha enviat avui un altre missatge preocupant advertint que un conflicte amb armes convencionals entre potències atòmiques podria degenerar en una guerra nuclear.

En el supòsit d’una guerra amb mitjans convencionals entre potències, “el risc que degeneri en una guerra nuclear és enorme”. Així de taxatiu ha estat en roda de premsa el ministre d’assumptes Exteriors rus, Serguéi Lavrov. És per això, ha afegit, que Rússia no tan sols subscriu la inadmissibilitat d’una guerra nuclear, sinó també fa una crida a impedir qualsevol conflicte armat entre països que tinguin aquesta classe d’armament.

Lavrov ha recordat que els presidents de Rússia, Vladímir Putin, i els Estats Units, Joe Biden, es van posar d’acord i van signar el juny del 2021 una declaració que defensava que no hi pot haver vencedors en una guerra nuclear. Aquest document el van subscriure cinc potències nuclears més.

“Com ja he dit, nosaltres estem disposats a anar més enllà i dir no només que no es pot desencadenar una guerra nuclear sinó que també és inadmissible qualsevol guerra entre potències nuclears”, ha remarcat.

Rússia critica la retòrica d’Occident

El cap de la diplomàcia russa ha afegit que Moscou veu amb preocupació la retòrica dels països occidentals, que acusa Rússia de preparar provocacions fent servir armes de destrucció massiva.

“Però els mateixos països occidentals, els Estats Units, Gran Bretanya o França, ho fan tot per incrementar la seva participació pràcticament directa a la guerra que lliuren contra Rússia a través dels ucraïnesos. És una tendència perillosa”, ha subratllat.

Lavrov ha assegurat que debatre amb els Estats Units sobre estabilitat estratègica sense prendre en consideració la situació d’Ucraïna no és possible. “Per a tots, crec, està absolutament clar que abordar l’estabilitat estratègica, sense prendre en consideració tot el que actualment passa a Ucraïna, és impossible”, ha recalcat.

El ministre rus ha explicat que el govern de Kíiv té per objectiu “derrotar, si no destruí, Rússia en el camp de batalla”. “Com la finalitat de derrotar Rússia no pot tenir importància per a l’estabilitat estratègica?”, s’ha preguntat Lavrov, que va recalcar que Rússia és un dels actors clau en aquest àmbit.

Lavrov ha indicat que no es pot separar el conflicte d’Ucraïna del debat sobre l’estabilitat estratègica. “Ens diuen (els estatunidencs): d’Ucraïna s’ha de parlar amb els ucraïnesos, quan vulguin els ucraïnesos, i que nosaltres debatem sobre armament nuclear i estabilitat estratègica. Això és, com a mínim, ingenu”, ha dit.