La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha proposat aquest dimecres expropiar els béns i actius congelats a oligarques russos a la Unió Europea pel seu suport a la invasió d'Ucraïna per redirigir aquests recursos a la reconstrucció del país, mentre ha avançat el suport de la UE a la creació d'un tribunal internacional especial per jutjar els crims del règim de Vladímir Putin. "Rússia també ha de pagar financerament per la devastació que causa", ha dit la cap de l'Executiu comunitari en un breu vídeo gravat en el qual detalla que els danys estimats a Ucraïna assoleixen els 600.000 milions d'euros.

Des de l'inici de la invasió d'Ucraïna, la Unió Europea ha pogut bloquejar 300.000 milions d'euros de les reserves del Banc Central Rus i congelar uns altres 19.000 milions d'euros de les persones i empreses incloses en la llista de sancionats pels Vint-i-set com a conseqüència del seu suport a la guerra. "Rússia i els seus oligarques han de compensar Ucraïna pels danys i cobrir els costos de la reconstrucció del país", ha expressat la política alemanya, per després avançar que la idea de Brussel·les és que a curt termini la UE, juntament amb altres socis internacionals, creïn una "estructura per administrar" els fons confiscats i invertir-los, per després destinar els guanys a Ucraïna.

Europa "té els mitjans" per fer pagar

Més endavant, quan les sancions s'aixequin, els fons "s'haurien d'utilitzar perquè Rússia pagui una compensació total pels danys causats a Ucraïna", ha afegit Von der Leyen. D'aquesta manera, la presidenta de la Comissió Europea ha recalcat que el bloc europeu té "els mitjans perquè Rússia pagui" per la "devastació" i que està determinat a treballar en un "acord internacional" perquè sigui possible. "Junts podem trobar formes legals per arribar a això", ha reblat.

Un tribunal especial

En la seva intervenció gravada, Von der Leyen ha insistit que "els horribles crims de Rússia no quedaran impunes" i que el règim de Vladímir Putin ha "de pagar" per ells, "inclòs el crim d'agressió contra un Estat sobirà". En aquest context, Brussel·les planteja que, "sense deixar de donar suport al Tribunal Penal Internacional", s'avanci cap a la creació d'un "tribunal especialitzat" amb el suport de les Nacions Unides per "investigar i jutjar el crim d'agressió de Rússia". Almenys 20.000 civils i 100.000 militars ucraïnesos han mort des de l'inici i la guerra, ha dit Von der Leyen. "Estem preparats per començar a treballar amb la comunitat internacional per obtenir el suport internacional més ampli possible per a aquest tribunal especial", ha afegit.