ÚLTIMA HORA | Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna 

L'exèrcit rus ha blocat l'estratègica ciutat portuària de Mariúpol (Donetsk), a la vora del mar d'Azov, segons ha admès aquest matí l'alcalde, Vadym Boychenko, al seu compte de Telegram.  "Mentre resolem problemes humanitaris i busquem totes les formes possibles de treure Mariúpol del bloqueig, les nostres respectades Forces Armades d'Ucraïna, la Guàrdia Nacional, el Regiment d'Azov, infants de marina, guàrdies fronterers, guàrdies marins, policia i rescatistes es mantenen com un fiable escut als afores de la ciutat", ha escrit a Telegram l'alcalde de Mariúpol. "Els nostres defensors (...) no deixen entrar els invasors a Mariúpol", ubicada al sud-est del país, ha afegit.

Arran de la Guerra del Donbass del 2014, i el control de la ciutat de Donetsk per part dels insurgents prorussos, Mariúpol es va convertir provisionalment en el centre administratiu de la regió de Donetsk. I aquest divendres, per cinquè dia, Mariúpol, amb gairebé 450.000 habitants, ha estat assetjada per les tropes russes. En aquest sentit, l'alcalde va declarar dijous passat que la ciutat estava a punt de patir una "catàstrofe humanitària", ja que Mariúpol es va quedar sense electricitat, aigua i calefacció a causa dels constants bombardejos de l'Exèrcit rus.

Boychenko ja ha comunicat que ara la seva principal tasca és aconseguir un alto el foc perquè es pugui reconstruir les infraestructures que han estat danyades i es pugui crear un corredor humanitari perquè es puguin lliurar aliments i medicines a la ciutat. "Tots estan treballant per garantir que Mariúpol rebi un corredor humanitari i es declari un alto el foc en aquest moment", ha assegurat. I l'alto el foc ha arribat aquest matí de dissabte de forma temporal. Així, a partir de les 10:00 hores de Moscou, es durà a terme l'obertura de corredors humanitaris que permetin l'evacuació de la població civil a les ciutats de Mariúpol i Volnovakha, a l'est d'Ucraïna.

Rússia anuncia un alto el foc temporal

Rússia ha anunciat aquest matí de dissabte un alto el foc temporal a partir de les 10.00 hores de Moscou, és a dir, a partir de les 8 hores del matí de dissabte 5 de març. L'aturada temporal del conflicte bèl·lic ha de servir per a l'obertura de corredors humanitaris que permetin l'evacuació de la població civil a les ciutats de Mariúpol i Volnovakha, a l'est d'Ucraïna. "Avui, 5 de març, s'anuncia un cessament al foc a partir de les 10.00 hora de Moscou i l'obertura de corredors humanitaris per a la sortida de civils de Mariúpol i Volnovakha", ha comunicat el Ministeri de Defensa.

L'exèrcit ucraïnès recupera el control de l'aeroport de Mikolaiv

Les forces ucraïneses han comunicat que han recuperat el control de l'aeroport militar de Kulbakino, a la ciutat de Mikolaiv, al sud d'Ucraïna i a prop de la important ciutat d'Odessa. A més, segons el governador de la regió, Vitaly Kim, les forces armades ucraïneses també han repel·lit l'ofensiva russa contra la mateixa ciutat de Mikolaiv. "L'aeroport de Kulbakino ha estat reconquerit. Ja no hi ha orcs (en referència als russos)", ha comunicat a través de Telegram.

No obstant això, poc després va escriure que les forces russes "faran una contraofensiva a l'aeròdrom". "Els noquegem a la ciutat", ha escrit al canal de Telegram. Alhora, ha admès que els combats continuen als afores. I és que, prèviament, les forces russes van llançar una ofensiva contra la ciutat de Mikolaiv, entre Kherson i Odessa. "Una columna (...) està entrant a la ciutat. És petita, no s'ha de deixar passar. Defensem la ciutat", va escriure.