La censura a Rússia no només persegueix mitjans de comunicació i activistes, ara, també va darrere de la Viquipèdia. Segons ha comunicat a la seva web el Roskomnadzor, l'organisme de censura rus,  els articles de la Viquipèdia que continguin informació sobre la guerra a Ucraïna que no concordi amb la línia oficial del Kremlin seran sancionats amb multes de fins a 4 milions de rubles, uns 43.000 euros. Aquesta decisió arriba després que l'enciclopèdia en línia no eliminés les informacions que el Roskomnadzor assenyalava com a falses i "socialment perjudicial". 

"Roskomnadzor va enviar una notificació per eliminar immediatament la informació inexacta sobre el tema de l'operació militar especial de les Forces Armades de Rússia a Ucraïna, destinada a desinformar els usuaris russos", afirma l'organisme en el seu comunicat. La Viquipèdia, per la seva banda, no ha eliminat el que l'òrgan de censura de Rússia considera "material il·legal". Si continua així, pot afrontar multes de 43.000 euros per cada article que entri en la definició del Roskomnadzor. Per exemple, parlar de guerra i no de la versió oficial del Kremlin: operació militar especial. 

Els tentacles de la censura russa 

Si la llibertat d'expressió a Rússia no ha brillat especialment els darrers anys, des de l'inici de la invasió a Ucraïna menys. Començat pel mateix fet de no poder referir-se a una guerra com a tal i passant pel tancament de plataformes. Xarxes socials com Facebook o Instagram han estat restringides pel Roskomnadzor. Les plataformes digitals no han estat l'únic objecte de la censura russa, ja que diversos mitjans de comunicació també s'han trobat limitats per la censura imposada pel govern de Putin. Tot plegat ha arribat al punt en què el Kremlin ha tirat endavant un projecte de llei que a multes i penes de presó per a aquells que publiquin informació "falsa" sobre les accions de les Forces Armades. Aquestes també serien aplicables als corresponsals estrangers, els quals van fer la maleta ràpidament i van abandonar el país des del qual ja no podien informar amb llibertat. 

La informació no arriba, ni a Putin

L'hermetisme amb la informació sobre el que succeeix a la guerra a Ucraïna sembla que arriba fins a les capes més altes del govern rus. L'administració Biden ha publicat diversos informes de les seves agències d'Intel·ligència que sostenen aquesta versió. "Tenim informació que a Putin l'han enganyat les Forces Armades russes, cosa que ha resultat en una tensió persistent entre Putin i el seu lideratge militar. Creiem que li amaguen informació sobre la incompetència de les seves tropes i quan estan afectant les sancions a l'economia del seu país. Sospitem que els seus col·laboradors més propers tenen por de dir-li la veritat", ha afirmat Kate Bedingfield, directora de comunicació de la Casa Blanca.