ÚLTIMA HORA | Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna 
La Cambra Baixa del Parlament de Rússia ha aprovat aquest divendres un projecte de llei que contempla multes i penes de presó per a aquells que publiquin informació "falsa" sobre les accions de les Forces Armades, enmig de la invasió iniciada el 24 de febrer contra Ucraïna. La Duma Estatal ha aprovat aquest document després de la segona i tercera lectura, amb unanimitat entre els 401 parlamentaris presents, segons ha informat l'agència russa de notícies Interfax. El president de la Duma ha afirmat que "el projecte serà ràpidament enviat al Consell de la Federació (la Cambra Alta)". Volodin ha ressaltat que, després de la votació en el Consell de la Federació, el projecte serà enviat a les mans del president, Vladímir Putin, abans d'incidir en què "existeix la possibilitat que literalment demà això estigui demà en vigor". L'esmena adoptada aquest divendres preveu també sancions per a "les crides a imposar sancions contra Rússia".

Penes de presó 

El projecte contempla ampliar les penes de presó, amb màximes de fins a 15 anys, "per la difusió deliberadament falsa d'informació" sobre les activitats de l'exèrcit rus "durant l'acompliment de les seves funcions per a protegir els ciutadans i a l'Estat". Per tant, la condemna mínima seria de tres anys de presó. En cas de difondre aquesta desinformació a través de xarxes socials i Internet, la pena podria ser d'entre cinc i deu anys, mentre que si el contingut "ha tingut conseqüències socialment perilloses", pot suposar fins a 15 anys de presó. El cap del Comitè de Seguretat i Anticorrupció de la Duma Estatal, el diputat de Rússia Unida Vasili Piskarev, va justificar aquest dimecres la inclusió d'aquest nou article dins del Codi Penal rus a causa de la "gran quantitat de desinformació" amb la qual s'estaria intentant desacreditar a l'Exèrcit amb motiu del conflicte a Ucraïna. Aquests texts no són únicament per a professionals de la informació, sinò que s'aplicaran a la població en general, amb aquesta mesura les autoritats russes reforcen el seu arsenal i repressiu i el control de la informació. 

Censura

Les autoritats russes han restringit l'accés als portals de quatre mitjans independents, en els quals es troba la BBC, reforçant així el seu control de la informació en aquest moment amb la invasió a Ucraïna en auge. Segons l'organisme regulador de mitjans (Roskomnadzor), l'accés als portals d'edició en rus de la BBC i la radiotelevisió internacional alemanya Deutsche Welle, del portal independent Meduza i de Radi Svoboda, antena russa de RFE/RL, mitjà finançat pel Congrés estatunidenc. Roskomnadzor ha indicat que aquestes decisions s'han pres a petició de la fiscalia el 24 de febrer, el dia en què es va iniciar la invasió russa d'Ucraïna. Aquest divendres al matí, les pàgines web de la BBC i Deutsche Wellen, s'obrien intermitentment, tot i que, alguns articles relacionats amb la guerra a Ucraïna estaven bloquejats i no es podien consultar. En canvi, els portals de Meduza i Radi Svoboda si eren totalment inaccessibles.