ÚLTIMA HORA | Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna
L'havien definit com l'infern. Després de moltes setmanes, ha acabat el setge d'Azovstal. El ministre de Defensa de Rússia, Serguei Xoigú, ha anunciat aquest divendres la completa rendició dels últims 531 defensors de l'acereria i ha informat el president rus, Vladímir Putin, sobre "la fi de l'operació i el complet alliberament de la planta i de la ciutat de Mariúpol". Entre els darrers combatents hi ha els comandants de l'ultranacionalista batalló ucraïnès Azov, que Moscou titlla de "criminals de guerra". 

La presa d'Azovstal en particular i de Mariúpol en general estava marcada en vermell pels generals russos des de l'inici de la invasió, ja que és la clau per a l'obertura d'un corredor terrestre amb l'annexionada península ucraïnesa de Crimea. Amb la rendició completa dels últims defensors, Rússia podrà centrar-se a conquerir tot el Donbass. Per aconseguir la victòria, les tropes invasores han exercit un nivell de brutalitat que ha estat denunciat per moltes organitzacions de drets humans. Més de la meitat dels edificis de la ciutat han quedat en runes, mentre que la xifra de morts en el setge de Mariúpol pot ser de diversos milers. En aquest sentit, Kíiv acusa Moscou d'intentar esborrar totes les petjades de les atrocitats comeses pels soldats russos a la ciutat de gairebé mig milió d'habitants.

El futur dels combatents de l'acereria

Respecte de la rendició total d'Azovstal, el general Ígor Konaixénkov ha explicat que el comandant de l'ultradretà batalló Azov ha estat evacuat en un vehicle blindat. No ha precisat el nom, però probablement es referia a Denís Prokorenko. Prokorenko ha difós un vídeo aquest matí en el qual confiava en el fet que els últims defensors de l'acereria siguin intercanviats per presoners de guerra russos. Però polítics russos com el president de la Duma, Viatxeslav Volodin, han advocat perquè els combatents ucraïnesos d'ultradreta siguin jutjats en territori rus per crims de guerra en el Donbass. A més, el batalló Azov podria ser declarat organització terrorista a Rússia. Konaixénkov no ha detallat la destinació dels soldats ucraïnesos, tot i que cal saber que anteriorment una part dels defensors d'Azovstal va ser traslladada a territori rus i una altra a la zona controlada per les milícies prorusses de Donetsk.

S'han entregat un total de 2.439 combatents ucraïnesos des de diumenge, la majoria dels quals són membres del batalló paramilitar Azov. Tanmateix, entre els defensors de l'acereria també hi havia militars. "Avui, 20 de maig, s'ha entregat l'últim grup amb 531 combatents", ha anunciat el general rus. Per la seva banda, el ministre de Defensa havia informat aquest matí que també s'han evacuat 177 civils que han viscut diverses setmanes en les catacumbes de la planta de Mariúpol, on s'havien refugiat centenars de ferits. Entre aquestes 177 persones hi ha 85 dones i 47 nens i nenes.

Destruir completament la planta

Putin va cancel·lar el passat 21 d'abril l'ordre d'assetjar Azovstal per tal de salvar les vides de les tropes russes i les milícies separatistes, amb la condició que no passés "ni una mosca". Això no obstant, Kíiv va denunciar que les forces russes van seguir atacant la planta fins aquesta setmana. Ara, els separatistes prorussos de Donetsk proposen destruir la històrica planta construïda per les autoritats soviètiques i el propietari de la qual és l'home més ric d'Ucraïna, Rinat Akhmétov.

Fa uns dies que el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, va ordenar els defensors d'Azovstal que es rendissin perquè "Ucraïna necessita els seus herois vius". Les parelles i familiars dels defensors de l'acereria van arribar a dirigir-se tant al papa Francesc com als presidents de la Xina i Turquia perquè fessin de mitjancers en el seu alliberament.