El president iranià, Hassan Rouhani, ha assegurat avui que, perquè la situació canviï i es produeixin "desenvolupaments positius", els Estats Units han "d'eliminar totes les sancions" imposades a l'Iran.

"No estem buscant simplement prendre'ns una foto amb algú", va dir Rouhani un dia després que en la cimera del G7 es parlés d'una possible reunió amb el seu homòleg nord-americà, Donald Trump, per rebaixar les actuals tensions.

En un discurs televisat, Rouhani ha indicat que "la clau per a desenvolupaments positius en les relacions dels dos països està en mans de Washington", que va abandonar el maig de 2018 l'acord nuclear amb l'Iran i va tornar a imposar sancions.

"El canvi del nostre comportament amb aquells que van imposar sancions a la República Islàmica de l'Iran i van cometre terrorisme econòmic comença amb el seu penediment", va subratllar.

Per això, va apressar Washington a abandonar la seva actual "via errònia" i reconèixer amb respecte "el sistema islàmic (de l'Iran) i els drets de la nació iraniana".

"Inclinin el seu cap davant de la gran nació de l'Iran i com a resultat la situació canviarà (...) La nostra política és clara: si tornen als seus compromisos, nosaltres també ho farem i buscarem solucionar els problemes per una via raonable", va asseverar.

Rouhani ha institit que l'Iran no vol desenvolupar la bomba atòmica: "La nostra voluntat i doctrina militar es basa en armes convencionals, i no estem a la recerca d'armes de destrucció massiva", va apuntar.

Trump va assegurar aquest dilluns que està disposat a reunir-se amb Rouhani, "si les circumstàncies són correctes", mentre va insistir que l'acord de 2015 sobre les armes nuclears iranianes va ser "ridícul".

El president nord-americà ha dit "bones sensacions" amb l'Iran, encara que va avançar que qualsevol nou acord nuclear hauria d'implicar que l'Iran no tingui accés a l'arma atòmica ni desenvolupi míssils balístics "durant molt més temps".

La possibilitat d'una reunió entre Trump i Rouhani l'havia anunciat minuts abans el president francès, Emmanuel Macron, qui va avançar que "es donen les condicions" perquè es produeixi aquesta trobada i que espera que es pugui tancar "en les properes setmanes".

"Trump vol un període molt més llarg (per a l'acord) i més llocs vigilats. D'altra banda, podem convèncer els iranians que vagin en aquesta adreça si els donem compensacions econòmiques", va assenyalar Macron.

A causa d'aquestes sancions imposades pels EUA, les autoritats iranianes van deixar en els últims mesos de complir alguns dels seus compromisos amb el pacte com el límit d'emmagatzemament d'urani i el seu nivell d'enriquiment.

La tensió entre l'Iran i els EUA no s'ha limitat al tema nuclear ja que des de maig passat s'han registrat al golf Pérsico una sèrie d'atacs a petroliers i vaixells cisterna i la demolició de drons