L'eliminació del 'Roaming' havia de ser un dels grans avantatges de viure a la Unió Europea. Brussel·les va anunciar l'any 2015 que s'havia acordat obligar a les grans companyies de telecomunicacions a eliminar les elevades tarifes de trucar i navegar per internet a través del telèfon mòbil a l'estranger. Aquest avenç havia de permetre viatjar pels 28 països de la unió, utilitzant la mateixa tarifa de mòbil que al propi país, i sense pagar ni un euro més. Finalment, però, no serà ben bé així. 

De fet, sí que ho serà però només durant 90 dies l'any. És a dir, els 275 restants els europeus hauran de seguir pagant el famós 'Roaming'. Així ho ha anunciat avui la Comissió Europea, que ha explicat que l’eliminació d'aquestes tarifes, que havia d'entrar en funcionament a partir del juny del 2017, es limitarà a 90 dies, limitat al seu torn a 30 dies consecutius, i inclourà condicions per “evitar abusos”. La portaveu comunitària Nathalie Vandystadt ho ha justificat explicant que "en general, els europeus viatgen menys de 90 dies a l’any per la UE". 

A qui afectarà?

Els més afectats per la mesura seran, evidentment, tots aquells que decideixin viatjar per la UE durant més de trenta dies. Només que el viatge sigui de cinc setmanes i no de quatre, els últims dies de l'estada ja no entraran dins el període autoritzat, i caldrà pagar un recàrrec. També els estudiants Erasmus es veuran afectats per la mesura, ja que normalment les estades són d'entre cinc mesos i un any, i evidentment, tots aquells europeus que visquin i treballin en un altre estat membre i volguessin mantenir el número de telèfon i la tarifa del d'origen.

Quedaran exclosos d'aquesta limitació de 90 dies, però, els treballadors transfronterers que es connectin des d'un país estranger però tornin cada dia cap a casa. 

Les raons de la Comissió

L’objectiu de la Comissió, que nega que s’hagi sotmès a pressions dels grans operadors de telecomunicacions, és “evitar abusos”. Per exemple, es vol evitar que algú compri una targeta SIM en un altre estat amb preus més baixos i la utilitzi permanentment en el seu estat o el fet de viure en un altre país membre però mantenir la tarifa de telefonia mòbil de l'estat d'origen. “En aquest cas no estàs en itinerància, estàs en un altre estat membre”, ha assegurat Vandystadt. 

"Lliure circulació, només 90 dies?"

La proposta de la Comissió Europea ha estat rebuda amb crítiques per alguns eurodiputats, com la socialista holandesa Kathleen Van Brempt, que ha exigit que Brussel·les “no posi més excuses”. Els socialdemòcrates europeus han iniciat una campanya en què ironitzen que la UE està “orgullosa de la lliure circulació, però només 90 dies a l’any”. El subdirector de l’ONG de protecció dels consumidors europeus BEUC, Guillermo Beltrà, també ha criticat que la Comissió Europea “vol abolir el Roaming, però només un 25% de l’any”. “On és el mercat digital únic?”, s’ha preguntat.