Rishi Sunak, escollit nou primer ministre del Regne Unit, ha demanat aquest dilluns "estabilitat i unitat" per abordar els "profunds reptes econòmics" als quals s'enfronta el país. "La meva principal prioritat serà promoure la unitat en el nostre partit i en el nostre país. Perquè és l'única manera de superar els reptes que ens enfrontem i de construir un futur millor i més pròsper per als nostres fills i nets", ha afirmat durant la seva primera compareixença pública davant de les càmeres des de la seu del Partit Conservador a Londres. El nou líder  britànic, que serà rebut aquesta setmana al Palau de Buckingham per tal que el rei Carles III li encarregui formar govern, ha promès que servirà al Regne Unit amb "integritat i humilitat". Sunak ha estat l'únic candidat que ha quedat en la cursa per substituir a Liz Truss, després que la seva contrincant Penny Mordaunt es fes enrere a l'últim moment al no haver aconseguit els avals necessaris per presentar-se a les primàries.

Sunak rep un homenatge a Liz Truss

"Aquest és el major privilegi de la meva vida, poder servir al partit al que estimo i retornar alguna cosa al país al qual tant li dec", ha afirmat el líder conservador durant la seva primera intervenció pública. Sunak, que serà el tercer primer ministre del Regne Unit aquest any, ha parlat també de la seva antecessora, Liz Truss, que va anunciar la seva dimissió el passat dijous després de 44 dies al càrrec. "Ha exercit el lideratge amb dignitat i gràcia en un moment de grans reptes i sota unes circumstàncies excepcionalment difícils, tant aquí com a l'estranger", ha remarcat. Tot i que el rei Carles III ha viatjat aquest mateix dilluns cap a la capital del país, un portaveu de Downing Street ha confirmat que el traspàs de poders es farà esperar i no tindrà lloc aquesta nit. Segons han informat, s'espera que l'audiència amb Sunak es convoqui aquest dimarts

El nou primer ministre assegura que "no hi haurà eleccions anticipades"

Abans de la seva compareixença pública, Rishi Sunak s'ha dirigit als parlamentaris conservadors. El nou primer ministre, que ha estat rebut entre aplaudiments, ha afirmat que "no hi haurà eleccions anticipades", tot i que l'oposició ho reclami. Segons ha recollit The Guardian, Sunak ha demanat temps per poder fer front a tots els reptes del país i del partit, que s'enfronta al que ha qualificat com una "amenaça existencial". A més a més, el líder conservador ha apostat per aconseguir "una economia del Regne Unit altament productiva" i ha donat suport a la baixa fiscalitat, però des d'un plantejament "assequible". Després de la dimissió de Truss, Sunak s'ha convertit en una figura de consens entre els tories, que han dipositat la seva confiança en ell per liderar un nou executiu en un context de crisi, tant de partit com de país.