L'exministre britànic d'Economia Rishi Sunak ha confirmat aquest diumenge la seva candidatura a les primàries del Partit Conservador per substituir Liz Truss al capdavant de la formació en el poder i del Govern del Regne Unit. El partit ha iniciat un procés intern per elegir el seu nou líder després que Truss anunciés dijous la seva renúncia arran de les turbulències que el seu programa econòmic, amb retallades fiscals que després es va veure obligada a revertir, va provocar als mercats.

Sunak ha donat a conèixer la seva candidatura al seu compte de Twitter, en el qual ha afirmat que el Regne Unit afronta una "profunda crisi econòmica" i que el seu objectiu és superar aquesta situació i unir el partit. "L'elecció que faci ara el nostre partit decidirà si la pròxima generació de britànics tindrà més oportunitats que l'última. És per això que em presento per ser el vostre pròxim primer ministre i líder del Partit Conservador", ha assenyalat Sunak.

TUIT Rishi Sunak

El polític ha ressaltat que va estar a càrrec de l'Economia en els moments "més durs" per al país, amb referència a la pandèmia i ha indicat que "els desafiaments que afrontem són encara més grans. Però les oportunitats, si prenem la decisió adequada, són fenomenals". L'antic ministre d'Economia de Boris Johnson ha assegurat que compta amb un pla per resoldre els grans problemes que té el país i ha promès complir les promeses electorals que va fer la seva formació en les eleccions generals de 2019. "Hi haurà integritat, professionalisme i rendiment de comptes en cada nivell del Govern que jo lideri i treballaré tot el temps per complir el treball", ha puntualitzat. Sunak ha culminat la seva declaració demanant que se li doni l'oportunitat de resoldre els problemes i portar a la seva formació a la victòria en les pròximes eleccions generals (2024).

Ja té els suports necessaris

Segons fonts de la seva campanya, Sunak ja compta amb els suports que necessita (100 o més) per accedir a aquestes primàries de la formació. Els polítics "tories" que vulguin presentar-se tenen fins a les 14.00 hora local (13.00 GMT) d'aquest dilluns per fer-ho. A més de Sunak, la líder del grup parlamentari conservador en la Cambra dels Comuns, Penny Mordaunt, ha confirmat la seva candidatura, encara que només compta, de moment, amb el suport de 23 diputats. De cara a dilluns, si són tres els aspirants, els diputats "tories" votaran per un d'ells i els dos últims seran sotmesos a la votació per internet dels afiliats a la formació. Tal com explicava la premsa britànica aquest dissabte, mentre Johnson agafava un avió per dirigir-se cap a Londres, Sunak era el favorit per guanyar prop de 90 patrocinadors declarats públicament. Els seus seguidors, de fet, asseguraven que havia passat la franja de 100 homes necessaris per aparèixer a les paperetes de votació.