El president francès, Emmanuel Macron, ha decidit tancar la mítica escola d'alts funcionaris que va crear el general De Gaulle el 1945, després de la Segona Guerra Mundial, i que durant dècades va ser considerada una de les millors del món. Què li ha passat a l'ENA, l'Escola Nacional d'Administració, que fins i tot havia creat un nom per als que hi havien passat, els enarques? Doncs que és un model massa rígid per al món globalitzat i amb la rapidesa d'Internet. El model de l'ENA estava massa decantat cap a la tradició napoleònica, i la seva falta d'agilitat fa perdre pistonades a França.

Macron ha pres la decisió, que ha representat una convulsió en la política francesa. "Com em vaig comprometre després del debat nacional, l'ENA serà suprimida. Hem de canviar de forma radical la manera com es recapten, com es formen, i com se selecciona la nostra elit administrativa, d'on es formen les carreres. Es crearà l'Institut de Servei Públic (ISP). L'ISP formarà tots els alumnes-administratius de l'Estat integrant en un front comú 13 escoles de servei públic. Estarà més obert al món acadèmic i a la recerca, tant a França com internacional. Més obert a l'entrada", assenyala.

macron

Macron2

Macron també ha apuntat a una formació menys estereotipada i menys teòrica. "Tot alt funcionari haurà de passar els seus primers anys sobre el terreny, amb contacte amb els ciutadans, amb les dificultats diàries. Quan acabin el seu pas per l'ISP, tots els alumnes s'integraran en un cos únic: el dels administradors de l'Estat. Treballem sobre el terreny!", ha insistit. "El que farem és inventar junts una alta funció pública a l'altura dels reptes del nostre temps. Una alta funció pública més a prop del terreny. Una alta funció pública a l'altura de França", ha manifestat.

El president ja va expressar la seva voluntat de reformar l’ENA, que té la seu a Estrasburg, després de les protestes de les armilles grogues que van començar el 2018, una de les pitjors crisis del seu mandat. Els enarques van ser acusats de ser responsables de la densa burocràcia francesa, i de no tenir agilitat en un temps de crisi per la Covid, així com d'instal·lar-se en una "bombolla parisenca". Macron els ha arribat a definir com el deep state francès.

Molt polítics francesos han passat per l'ENA, i entre ells hi ha Valéry Giscard d'Estaing, Édouard Balladur, Michel Rocard, Jacques Chirac, Lionel Jospin, Jean-François Copé, Dominique de Villepin, François Hollande, Ségolène Royal i el mateix Emmanuel Macron. 

Per veure com funcionen els enarques, tot i que no és el punt central de les històries frenètiques, podeu seguir la sèrie política francesa Baron Noir.