Avui dimarts es reuneixen els ministres d'Afers Exteriors dels països que formen el G7 per abordar la guerra de Síria, però en aquesta ocasió també hi estan convidats Turquia, l’Aràbia Saudita, els Emirats Àrabs, Jordània i Qatar.

Efectivament, els darrers esdeveniments fan pensar que una reunió solament entre els països més poderosos del món per abordar la guerra siriana resultaria poc efectiva sense tenir en compte la veu dels països veïns. A la reunió també hi és present la Unió Europea amb la representant d’Afers Exteriors, Federica Mogherini.

Després de l’atac químic sobre la població de Jan Shijun i el consegüent bombardeig sobre la base aèria de l’exèrcit sirià a Homs, el Grup dels Set i els països de l'Orient Mitjà es proposen trobar-hi una solució i buscar el màxim suport de Rússia. Tot i així, amb el Kremlin totalment a favor d’Al- Assad, podrien arribar a sortir sancions de les reunions que mantindran avui els països citats a la localitat de Lucca, a Itàlia.   

Un dels protagonistes d’aquesta reunió i que després visitarà Moscou és el secretari d’Estat nord-americà, Rex Tillerson, que traslladarà les conclusions de la reunió als afers que puguin afectar els interessos russos. També s’abordaran temes relacionats amb el terrorisme, la guerra de Líbia i l’escalada nuclear de Corea del Nord.

El ministre d’Afers Exteriors anglès, Boris Johnson ha dit el següent: “El que estem intentant és donar a Rex Tillerson el mandat més clar de part d’Occident per dir a Rússia ‘aquesta és la vostra elecció, estigues amb aquest dictador o treballa amb nosaltres per trobar una solució més bona’”.

Tot i la pressió dels altres països per fer un gir a la guerra siriana, la prioritat de Tillerson, segons ha afirmat en més d’una ocasió, és la de posar fi al Daesh a la zona. Per tant, la pressió que aquest pot exercir cap a les decisions del Kremlin és poc clara.  

Donald Trump i Theresa May van parlar dilluns a la nit sobre la situació que es viu al país després del bombardeig nord-americà i, segons un portaveu de Downing Street, “la primera ministra i el president van estar parlant sobre la possibilitat de convèncer Rússia que la seva aliança ja no és del seu interès estratègic”. 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat