La premsa internacional ha fet ressò del missatge que ha expressat el coordinador general d'EH Bildu, Arnaldo Otegi, en què ha mostrat la seva "pena i dolor" cap a les víctimes d'ETA. Diaris francesos, britànics i suïssos han reproduït la declaració que ha fet el dirigent amb motiu de la celebració dels deu anys de la fi d'ETA.

Diari francès Libération 

El diari socialdemòcrata Libération ha destacat la claredat del missatge d'Otegi, parlant del "perdó sense ambigüitat" del dirigent de l'organització a la qual ha fet referència com a "separatistes bascos" en el titular següent: "A Espanya: el perdó sense ambigüitat dels separatistes bascos a totes les víctimes d'ETA". 

El diari francès ha recalcat la cita d'Otegi en què assegura que "no n'oblidem cap", fent referència a les víctimes d'ETA. També ha recordat la quantitat de morts que s'associen a l'organització, que xifren amb un total de 850 víctimes. Acompanyen l'article amb una imatge del líder de la formació en una compareixença. 

1

Diari francès Le Figaro 

Per la seva banda, la publicació conservadora Le Figaro ha titulat la notícia fent referència també als "separatistes bascos" explicant que "reconeixen el 'dolor' causat a les víctimes d'ETA". Un article que il·lustren amb la imatge d'un cos de policies bascos, l'ertzaintza, en una manifestació organitzada per les famílies de les víctimes d'ETA. 

eta le figaro

Diari britànic The Guardian 

The Guardian centra el seu titular en la cita d'Arnaldo Otegi que sosté que "les morts d'ETA mai s'haurien d'haver produït" i afegeix la cita que afirma que "haurien d'haver deixat les armes molt abans del que ho van fer". També destaca que l'organització "mai oblidarà les víctimes de la violència terrorista" i fa un repàs de la trajectòria del líder i el seu paper en l'organització. 

Acompanyen l'article amb una fotografia d'Arnaldo Otegi en una aparició pública com a líder d'EH Bildu

3

Diari suís Le Matin 

El diari suís Le Matin també dona cabuda a la notícia titulant de la mateixa manera que Le Figaro: "Els separatistes bascos reconeixen el dolor causat a totes les víctimes d'ETA". El mitjà subratlla que "res del que puguin dir pot esborrar el dany causat als 850 morts"

A més d'oferir dades de context sobre el conflicte també hi recullen les reaccions polítiques d'alguns partits, com ara la piulada del PSOE en què reconeixen el gest d'Otegi. També parlen de l'acusació de "terrorista" que Pablo Casado ha expressat contra Otegi. El líder del PP ha carregat amb força contra el coordinador general d'EH Bildu. Dues opinions contràries que el diari destaca per exemplificar que "el tema continua sent molt sensible a Espanya", explica. 

Le matin Otegi

Imatge principal: Arnaldo Otegi en una compareixença / Europa Press