Fa 48 dies que va començar la guerra entre Israel i Hamàs i aquest divendres ha estat el primer dia de treva després de l'acord al qual van arribar les dues parts a principis d'aquesta setmana. Aquest acord, més enllà d'una treva de 4 dies, també inclou l'alliberament de 50 ostatges retinguts per Hamàs a Gaza i de 150 palestins retinguts per Israel a la Cisjordània ocupada. En aquest primer dia de treva, ambdues parts han complert el que s'havia acordat i Hamàs ha alliberat 24 ostatges i Israel ha llibertat 39 palestins. Més enllà dels alliberaments, l'acord també contempla l'entrada a la Franja de centenars de camions d'ajuda humanitària. Segons la Mitja Lluna Roja, 85 camions han entrat ja a l'enclavament pel pas de Rafah, que connecta Gaza amb Egipte, al llarg d'aquest divendres.

Pel que fa als alliberats, segons ha confirmat Creu Roja, Hamàs ha deixat en llibertat 13 israelians, 10 tailandesos i un filipí, que des del dia 7 d'octubre estaven segrestats a Gaza. Els ostatges han estat portats per la Creu Roja fora de la Franja de Gaza a través del pas de Rafah, la frontera entre la Franja i Egipte, i han continuat en mans de l'ONG fins arribat al pas de Karame Abu Salem, que connecta Egipte amb Israel. Allà les autoritats israelianes s'han fet càrrec dels 24 ostatges alliberats, que han estat enviats a cinc hospitals diferents repartits pel país i estaran aïllats de la premsa. Segons han explicat mitjans de comunicació israelians, els 13 ostatges israelians alliberats són dones i nens. Per altra banda, els 10 tailandesos alliberats són homes i serien treballadors del sector agrari, que havien emigrat a Israel per buscar oportunitats laborals, la mateixa situació que el filipí.

Per altra banda, Israel també ha alliberat, unes hores més tard, 39 presos palestins que estaven retinguts a Israel i la Cisjordània ocupada. Aquests 39 palestins formen part dels 150 presos que inclou el pacte acordat aquesta setmana entre Israel i Hamàs. Es tracta de dones i nens que estaven empresonats en presons israelianes i que no havien comès delictes de sang. Aquest mateix divendres havien estat traslladats a la presó d'Ofer, des d'on sembla que han estat alliberats en autobusos. Tot i això, es desconeixen més detalls d'aquest alliberament, que ha estat confirmat pel ministre d'Exteriors de Qatar, un dels mediadors més destacats en els esforços diplomàtics que han fet possible l'acord entre Israel i Hamàs.

El Comitè Internacional de la Creu Roja ha confirmat així l'inici de l'operació d'intercanvi, que durarà quatre dies i en la qual s'espera que l'ONG tingui un paper important a l'hora de treure els ostatges israelians de Gaza. Per altra banda, el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ha celebrat l'alliberament del primer grup d'ostatges i ha ratificat el seu compromís per treure de Gaza la resta dels seus compatriotes retinguts: "Tots i cadascun d'ells són tot un món. El retorn dels segrestats és un dels objectius de la guerra. Estem compromesos amb tots els objectius de la guerra. Estem compromesos amb el retorn de tots els ostatges", ha dit en un comunicat emès aquest divendres a la tarda.