El grup islamista Hamàs ha anunciat aquest dissabte que endarrereix l'alliberament d'un segon grup d'ostatges israelians, tot acusant Israel d'haver violat els termes de l'acord sobre l'entrada d'ajuda humanitària i l'excarceració de presos palestins. "Endarrerim l'alliberament del segon grup de presoners fins que l'ocupació compleixi els termes de l'acord relacionats amb l'entrada de camions d'ajuda al nord de la Franja de Gaza, i a causa de l'incompliment de l'acord de normes establertes per a l'alliberament de presoners", han compartit les Brigades al Qasan, braç armat de Hamàs, en un comunicat, segons informa l'agència EFE.

L'escrit del grup islamista palestí no ha donat més detalls de quant temps s'allargarà aquest endarreriment o de si, simplement, es farà durant les pròximes hores. Per la seva part, fonts israelianes han negat a EFE l'acusació d'haver violat els termes del pacte.

L'acord entre Israel i Hamàs per a l'alliberament d'ostatges

Israel i Hamàs van arribar a un acord el dimarts a la nit, després d'hores de reunions entre Netanyahu i els membres del gabinet de guerra i el govern, i la mediació de països com els Estats Units, Qatar o Turquia. En concret, van pactar alliberar 50 ostatges i un alto el foc de quatre dies, que ha de servir per permetre l'extracció dels retinguts. Més enllà dels alliberaments, l'acord també contempla l'entrada a la Franja de centenars de camions d'ajuda humanitària.

En el primer dia de treva, ambdues parts van complir el que s'havia establert: Hamàs va alliberar 24 ostatges, mentre que Israel 39 palestins. L'ONU va informar que el divendres van entrar 137 camions d'ajuda i uns 130.000 litres de combustible; però el COGAT, l'organisme militar israelià que controla els assumptes civils en els territoris palestins ocupats, va elevar el número a 200 camions. Segons Hamàs, aquesta era la xifra que es contemplava a l'acord sobre l'entrada diària d'ajuda humanitària i aliments a Gaza, a més de quatre camions amb combustible. 

Israel ja es prepara per a una nova entrega d'ostatges

Abans de l'anunci de Hamàs, les autoritats israelianes ja havien confirmat que posarien en llibertat aquest dissabte un total de 42 presos palestins en el marc de l'acord assolit. Per la seva part, el grup islamista hauria d'haver alliberat 14 ostatges en captivitat a la Franja de Gaza per complir així amb la proporció d'u a tres fixada en el pacte. Tanmateix, tot ha quedat aturat després que Hamàs hagi endarrerit l'entrega, acusant Israel de no complir certes normes establertes en el pacte.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!