Les possibilitats de continuar viu sota les runes són molt escasses un cop han passat 72 hores després d’un desastre, però sempre hi ha algun miracle, algú que desafia les estadístiques i la lògica. Aquest cop ha estat una dona de 90 anys, que va passar 124 hores sota les runes de casa seva, a la ciutat de Suzu, prefectura d'Ishikawa, i ha estat rescatada cinc dies després del terratrèmol de magnitud 7,5 en l’escala de Richter que va assolar el centre del Japó el passat 1 de gener i ha tingut diverses rèpliques en dies posteriors. Malgrat que el temps juga en contra i les possibilitats de trobar persones encara amb vida són molt poques, els serveis d’emergència segueixen treballant per rescatar possibles supervivents, com una altra dona de 80 anys que també va ser trobada encara viva aquest dijous a la ciutat costanera de Wajima.

Rescat dona 90 anys terratrèmol Japó 2
Rescat dona 90 anys terratrèmol del Japó (Captura vídeo NHK)

Imatges emeses per la televisió pública NHK

La dona de 90 anys de Suzu, que va ser rescatada sota la runa d’una casa de dos pisos, es trobava conscient i va poder respondre les preguntes dels serveis d’emergència, que la van traslladar a un hospital. Les imatges del rescat van ser emeses a través de la televisió pública NHK, tot i que no es va veure a la víctima en cap moment, ja que els rescatistes van cobrir la vista amb plàstics. El metge ha informat els periodistes aquest diumenge que la dona va patir lesions a les cames. Un membre de l'equip de rescat d'emergència, Kume Takanori, ha explicat que els genolls de la dona s'havien enganxat a mobles i altres objectes, sense gairebé cap espai entre la primera i la segona planta. Va explicar que els socorristes van treballar amb molta cura en un espai estret i van trigar unes quantes hores a treure-la.  Inaba Mototaka, metge de l’organització sense ànim de lucre Peace Winds Japan, assegura que algunes persones han estat rescatades quan han pogut beure aigua i han estat en condicions càlides, fins i tot després de la marca de 72 hores. Inaba especula que la dona pot haver pogut accedir a l’aigua quan plovia.

El mal temps dificulta les tasques de rescat

La pluja, el fred i la neu estan dificultant les tasques de recerca dels desapareguts i el subministrament de queviures a les poblacions que han quedat més aïllades a causa dels col·lapses de les carreteres, els milers dels despreniments de terres que es calcula que es van produir i que mantenen bloquejats els vehicles d’ajuda.  "La primera prioritat ha estat rescatar les persones que estan sota les runes i arribar a les comunitats aïllades", va dir diumenge el primer ministre Fumio Kishida en una entrevista a NHK. L'exèrcit ha enviat petits grups de tropes a peu a cadascuna de les comunitats aïllades, va dir. El govern també ha "desplegat diversos helicòpters de la policia i dels bombers ... per accedir -hi des del cel", va afegir Kishida.

El govern japonès avalua l’abast de danys

El govern japonès accelera els seus esforços per avaluar l’abast dels danys causats pel poderós terratrèmol dilluns al centre de Japó, per tal d’incrementar el suport financer als treballs de reconstrucció a les zones afectades pel desastre. L’executiu té la intenció de designar el terratrèmol com a “desastre de gravetat extrema” en una setmana. Això us permetrà augmentar les subvencions estatals per restaurar les instal·lacions públiques i les terres de conreu. Segons aquesta mesura, les famílies les cases de les quals han estat completament destruïdes o greument danyades rebran ajuda de fins a 3 milions de iens, uns 20.000 dòlars. També preveu enviar funcionaris a les zones afectades per ajudar els municipis locals a llogar habitacions disponibles en hotels i fondes per als evacuats. Per superar els problemes que s’enfronten a les zones aïllades, el govern té previst dur a terme treballs de reparació a les carreteres més danyades, incloses les de la costa gestionades per la prefectura d’Ishikawa.