El fet que l'exèrcit rus s'hagi retirat de Khàrkiv ha tingut més conseqüències de les esperades. I a més, podria fer trontollar el poder que fins ara, Rússia ha tingut sobre l'Àsia central. Laurence Broers, membre associat a Chatam House, ha dit al The Guardian que "el poder de la bandera russa ha disminuït considerablement i el sistema de seguretat a l'antic espai soviètic sembla que està trencat". 

Aquesta setmana, amb tots els esforços centrats a Ucraïna, els combats a la frontera entre Azerbaidjan i Armènia haurien mort prop de 100 soldats. Tots dos bàndols es van acusar de "provocacions". Alguns analistes que cita el mateix mitjà britànic constaten que Azerbaidjan hauria volgut provar com li anaven les coses mentre Rússia continuava la seva guerra amb Ucraïna. El cas és que Rússia no vol ara una altra guerra i va decidir instaurar un alto el foc. 

Per altra banda, també hi ha hagut enfrontaments entre el Kirguizistan i el Tadjikistan dimecres al matí, on va morir un guàrdia fronterer i altres cinc van resultar ferits al Tadjikistan, segons fonts locals. Aquest incident no està directament relacionat amb la guerra a Ucraïna, i Rússia ha tingut tradicionalment bones relacions amb els dos països. Els analistes diuen, però, que la invasió russa ha canviat completament l'equilibri de poder en una regió que durant anys ha estat un camp de batalla per a la influència russa, xinesa i occidental, i va posar Rússia a la defensiva.

El gener d'aquest any, quan una onada de protestes va sacsejar el Kazakhstan, el president rus, Vladímir Putin, va aprovar el desplegament d'una força CSTO (Organització del Tractat de Seguretat Col·lectiva) dirigida per Rússia al país. La missió va ser breu i no va entaular cap combat, però va ser suficient per apuntalar la presidència de Kassym-Jomart Tokayev. I és clar, ara, el president està en deute amb Putin. A més, les forces russes mantenint la pau entre Armènia i Azerbaidjan i el Kremlin reunint tropes a la frontera amb Ucraïna, Putin semblava tenir més influència que mai a l'antic espai soviètic. 

Malgrat tot, sembla que ja no és així. L'exèrcit rus a Ucraïna ha deixat entreveure molts problemes. Des de manca d'aliments, fins a falta de materials o entrenaments. A més, la retirada de tropes russes d'alguns punts, com per exemple, la regió de Khàrkiv, podrien haver deixat tocats de mort els plans de Putin. 

Els països exsoviètics, commocionats per la invasió a Ucraïna

A tota la regió, la invasió d'Ucraïna va commocionar i va preocupar els aliats russos, però també els va animar a adoptar una postura més dura amb Moscou. Kazakhstan, tradicionalment un aliat proper del Kremlin, ha intentat romandre neutral sobre Ucraïna, negant-se a reconèixer els territoris controlats per Rússia a l'est d'Ucraïna. Això, evidentment, no va caure gaire bé a Moscou i va portar a qüestionar la sobirania del Kazakhstan, inclòs l'exprimer ministre rus Dmitri Medvedev, que el va anomenar un "estat artificial" en una publicació que després va eliminar. De moment, la Xina ha dit que donaran suport al Kazakhstan en la protecció de la seva independència, sobirania i integritat territorial. 

Aquest dijous i divendres, el president xinès, Xi Jinping, i el president rus assistiran a una cimera de caps d'estat de l'Organització de Cooperació de Xangai, un grup de seguretat regional flexible, a Samarcanda, Uzbekistan. Alguns analistes destaquen que Putin intentarà demostrar que potències importants encara la donen suport. Altres, segons sembla, intentaran demostrar que malgrat que continua sent un actor regional important, el poder ha canviat. 

Ara bé, aquesta hegemonia a la zona, de moment, es manté, encara que avança a cops. Dimecres, Rússia va designar un dels partits d'oposició de Tadjikistan com a moviment terrorista, constata el mateix diari britànic. Què implica això? Moscou s'hi havia resistit durant molt de temps, però aquesta mesura ajudarà que el govern del país pugui extradir qualsevol ciutadà que desitgi de Rússia. En aquest context, caldrà estar atents als moviments de la cimera i també a les accions de Putin, ara que sembla que l'"operació militar especial" a Ucraïna, viu els pitjors moments. 

 

Imatge principal: el president rus, Vladímir Putin / Efe