Irina treballava fins fa unes setmanes per a l'administració de Kupiansk, controlada per les forces d'ocupació russes. La ciutat al nord d'Ucraïna havia estat capturada per Rússia, després que el Kremlin iniciés la guerra. Però després, quan les tropes russes van marxar de la ciutat i l'exèrcit ucraïnès ha recuperat en control dels territoris fins ara ocupats, ella i la seva família van fugir ràpidament per evitar un càstig per col·laborar amb les forces d'ocupació. Així ho explica un article del The Guardian, que constata també que amb els territoris recuperats, no paren de sortir evidències que constaten l'ús de la violència per sufocar una dissidència local i mantenir el control dels territoris.

És evident, però, que les coses han canviat ara. Alguns suposadament haurien abaixat el cap, d'altres s'hi haurien avingut des del primer moment. La premissa inicial era que els funcionaris de Moscou havien vingut per quedar-se per sempre. I és per aquest motiu, que alguns van decidir simplement cooperar per continuar vivint les seves vides.

Per als aliats locals de Moscou, la retirada de les forces russes que van cedir alguns pobles amb poca resistència, va ser un canvi de tendència que semblava la traïció. Segons cita el mateix diari britànic, les forces russes els van dir que qui manava aleshores eren ells i que Ucraïna no tenia res a fer.

Durant mesos, Rússia havia dit a la gent dels pobles i regions ocupades d'Ucraïna que estaven allà i havien vingut per quedar-se. S'havia inclòs el ruble per pagar, els jubilats rebien pensions de Rússia i es va contractar a prorussos perquè treballessin per a les administracions locals.

Però Rússia no ha complert la seva promesa i ha marxat. I amb aquesta fugida, Ucraïna ja ha amenaçat de perseguir als locals que van ajudar o cooperar amb l'exèrcit rus. Hi podria haver penes de presó que arribessin fins i tot als 15 anys de presó. El president Volodímir Zelenski ha dit aquest dimecres que les forces ucraïneses buscaven "erradicar els ocupants i grups de sabotatge".

Decebuts amb Moscou

En aquest sentit, el governador de la ciutat russa de Belgorod, a tocar de Khàrkiv, ha exposat que prop de 1.400 persones estan de manera provisional en un campament temporal després de travessar la frontera des d'Ucraïna. Es tracta de famílies amb nens que han fugit d'enfrontaments. L'article del diari destaca que alguns ucraïnesos que havien fugit del país, estaven astorats per la incapacitat de Moscou per aguantar a Khàrkiv i resistir la contraofensiva que ja ha recuperat més de 8.000 quilòmetres quadrats de territori en les últimes setmanes. Cal recordar que tot just aquest dimecres s'anunciava que Ucraïna havia recuperat la regió de Khàrkiv sencera. 

Els esforços de Moscou per integrar els territoris i la manera com van arribar feia pensar en una possible annexió formal que podria dur-se a terme en algunes regions aquesta mateixa tardor. Ara bé, la fugida dels últims dies dels territoris que, fins ara, estaven controlats per Rússia, fa pensar que possiblement no serà així. Per altra banda, a més, molts dels que confiaven en una administració russa han vist una pèrdua de confiança amb les actituds del país i pel fet d'haver perdut territori de manera tan ràpida. 

L'exèrcit rus s'ha vist esquitxat en els últims dies per la manca d'entrenaments, equipaments i, en general, falta d'èxits durant la guerra. En aquest sentit, els problemes del Kremlin poden no acabar-se només en els fracassos sobre el paper. I és que a mesura que es van alliberant ciutats, també s'alliberen històries. 

 

Imatge principal: ciutat de Mikolaiv, a Ucraïna / Efe